Laddar

Bellpals många kopplingar till misskött assistansbolag

Bellpal har en lång rad kopplingar till Curirasfären, där flera dotterbolag gick i konkurs efter att tillståndet att bedriva assistansverksamhet drogs in på grund av olämplighet hos både bolagen och företrädare. Curira avnoterades från NGM, där också Bellpal handlas, i augusti 2022. "Det är trams hela beslutet – det är värdelöst", säger Bellpals styrelseledamot Mathias Blomberg
Bellpals många kopplingar till misskött assistansbolag - bellpal2
Mathias Blomberg, som är styrelseledamot i Bellpal och chef för legala frågor har miljonskulder hos Kronofogden. Foto: TT

Bellpals styrelseledamot Mathias Blomberg, som också är bolagets chef för legala frågor, har nu stämts av konkursboet för ett av dotterbolagen, Lystra Personlig Assistans, på fem miljoner kronor plus ränta. Samtidigt har han miljonskatteskulder hos Kronofogden.

Mathias Blomberg säger till Afv att han inte tagit del av stämningen men avfärdar den som “helt absurd” när han hör vad den gäller. Kronofogdeskulderna kommer att betalas snart, säger han.

“Faller på sin egen orimlighet”

Enligt stämningsansökan fick Mathias Blomberg 2022 ut miljonbelopp som i Lystra bokförts som styrelsearvoden medan Lystra var på obestånd. De pengarna kräver nu konkursförvaltaren att han ska betala tillbaka. Stämningsansökan kom in till Umeå den 18 augusti. Delgivning skickades till Mathias Blomberg den 11 september.

“Det är helt absurt och faller på sin egen orimlighet”, säger Mathias Blomberg om stämningen och tillägger att han varit på resa och därför ännu inte fått den.

Han pekar på att större delen av beloppet verkar handla om ett avgångsvederlag för hans VD-tjänst på Curira AB. Vidare hade han inte rätt till styrelsearvoden i Curiras dotterbolag, och hans arvoden från Curira har godkänts av stämman där, tillägger han.

Aktierna frysta – för största aktieägaren

Mathias Blomberg har också skatteskulder på 2,7 miljoner kronor hos Kronofogden. Myndigheten har fryst hans aktier hos Avanza för att täcka upp för skulden. Mathias Blomberg säger att skulderna har att göra med en transaktion som Skatteverket i efterhand klassat som inkomst av tjänst istället för inkomst av kapital och att det finns en tvist i om detta i domstol som inte är avgjord. Skulderna kommer att betalas i närtid, säger han.

Mathias Blomberg var per den 28 juni Bellpals största enskilda aktieägare enligt ägardatabasen Holdings med omkring 1,7 miljoner aktier. De spärrade aktierna inkluderar Bellpal-aktier enligt Mathias Blomberg.

“Det är trams”

Bellpal har många personkopplingar till Curirasfären, som blev av med tillstånd för personlig assistans. Foto: Hasse Holmberg / TT

I beslutet från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) den 20 juni 2022 om Lystra skriver myndigheten att det “förevarit allvarlig ekonomisk misskötsamhet” i bolaget, däribland felaktiga tidrapporteringar till Försäkringskassan som gjorde att Lystra fick ut miljonbelopp som det inte borde ha fått.

IVO pekade också på misskötsamhet i privatekonomi hos personer där en, Thomas Rönnquist, nu är ledamot i Bellpal och en annan har en chefsposition. Den senare har nu skatteskulder på 3,75 miljoner kronor hos Kronofogden. Ett beslut om utmätning av hans lön från Bellpal AB har fattats, men för den månad som är aktuell har inga pengar kommit in från bolaget, uppger myndigheten.

Mathias Blomberg är starkt kritisk mot IVO:s beslut och säger att det fattades på felaktiga grunder.

“Det är trams hela beslutet – det är värdelöst”, säger han och tillägger att det uttalandet är “grundat i den objektivt konstaterbara slutsatsen att IVO:s beslut är undermåligt underbyggt och uteslutande baserat på inte bara en direkt felaktig rättstillämpning utan också felaktiga uppgifter samt ogrundade spekulativa antaganden.”

Tre av dotterbolagen som blev av med tillstånden i juni har gått i konkurs. Curira-aktien avnoterades från NGM i augusti 2022.

Det tidigare kommunalrådet i Luleå, socialdemokraten Niklas Nordström, som är ordförande i Bellpal har också en bakgrund från Curirasfären där han nu är ordförande för det nuvarande Curira AB. Han omämns i IVO:s beslut, men utan att någon kritik riktas mot honom.

Tidigare S-kommunalrådet Niklas Nordström är ordförande för Bellpal, men har också en Curira-bakgrund. Foto: Pressbild

Sam Lindskog, som blev finanschef i Bellpal i november 2022, är VD i Curira AB. Där valdes också Björn Modén, som är ledamot i Bellpal, in i styrelsen enligt kommunikén från Curiras stämma i juni. Bellpal Holding och Curira har adresser i samma fastighet på Östermalm.

NYTRYCKTA AKTIER

Bellpal har betalat miljonbelopp i nya aktier för bolag där säljarna har bakgrund från Curirasfären och där inga värden ännu materialiserats för Bellpals övriga aktieägare.

I augusti 2022 gick Bellpal ut med köpet av bolaget Northern Breeze, med ett tidrapportingssystem inom personlig assistans för 12,5 miljoner kronor i aktier. I ett tidigare pressmeddelande uppgavs systemet ha en omsättning per månad om cirka 200 000 kronor och ungefär lika mycket i vinst före skatt. De intäkterna var kopplade till Curira-koncernen och försvann i och med IVO:s beslut, säger Mathias Blomberg.

IVO:s beslut kom elva dagar efter Bellpals pressmeddelande om avsiktsförklaringen att köpa Northern Breeze.

Säljare av Northern Breeze var enligt Bellpal bolagen Stockholm Capital Holding och Norr Holding i Kiruna. Det senare är nuvarande Bellpal-ledamoten Thomas Rönnquists bolag, och Mathias Blomberg är ledamot i Stockholm Capital Holding. Verklig huvudman i Stockholm Capital Holding var enligt IVO:s beslut Filip Lind, som hade en chefsposition inom Curira. Stockholm Capital Holding AB har nu skulder på över 3,5 miljoner kronor hos Kronofogden. Mathias Blomberg avböjer att kommentera skulderna.

Dömdes för grovt insiderbrott

I slutet av 2021 köpte Bellpal bolaget Savey Int för 5 miljoner kronor i aktier, som Bellpal uppgivit är ett IT-företag som utvecklat en app. Enligt Savey Ints årsredovisning för 2020 var det då ett dotterbolag till kryptobolaget Arcane Crypto utan verksamhet. Säljare av Savey Int när Bellpal köpte det var Jonas Litborn, också han med bakgrund från Curira, liksom från Arcane Crypto. Han dömdes för grovt insiderbrott gällande aktiehandel i andra bolag sommaren 2022.

Bellpal Holding noterades i maj 2022 på NGM via ett omvänt förvärv av en så kallad SPAC, som bolaget Dividend Sweden låg bakom. Under andra kvartalet avyttrade Dividend Sweden närmare hälften av sitt innehav i Bellpal enligt Holdings. Filip Lind minskade sitt innehav med närmare 70% och Norr Holding i Kiruna med drygt 40%.

Den tidigare Bellpal-ledamoten Fredrik Crafoord, som också var involverad i Curirasfären och i Dividend Sweden, minskade sitt innehav med nästan tre fjärdedelar. Modern Care Initiatives, ett bolag där Bellpals tidigare VD är ordförande, kapade sitt innehav med 60%. Alla kvarstår dock bland de större ägarna per den 28 juni enligt Holdings, där Thomas Rönnquist står som den tredje största enskilda ägaren.

Rättelse: Den här artikeln är tillfogats en rättelse. Mathias Blomberg är ledamot i Stockholm Capital Holding, och inte Norr Holding i Kiruna, som det stod tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.