Bemannare på rätt väg
Poolia har med sin breda inriktning mot tjänstemän halkat efter en bemanningsmarknad som historiskt belönat nischaktörer. Det märks inte minst i jämförelse med de tidigare dotterbolagen Uniflex och Dedicare som nischat sig mot industri och lager respektive uthyrning av vårdpersonal. Avknoppningarna har i dag ett börsvärde som gemensamt är fyra gånger så stort som Poolias.
De kvarvarande verksamheterna inom Poolia har i genomsnitt tappat 4 procent i omsättning per år sedan 2011. Och resultatet kan snällt beskrivas som volatilt.
För 2010 och 2013 belastades vinsten med nedskrivningar på 70 respektive 20 miljoner kronor, hänförligt till den brittiska verksamheten som avvecklades hösten 2013. Även justerat för engångsposter är det svårt att se en tydlig trendlinje.
Under de senaste kvartalen har Poolias viktigaste marknader, Sverige och Tyskland, visat typiska tecken på högkonjunktur. Det kan skönjas för både uthyrnings- och rekryteringstjänsterna, där kunderna efterfrågar Poolias konsulter i en hastighet som varit svår att mätta. För verksamheten i Finland har ledningen, med vd Morten Werner i spetsen, satt i gång resultatförbättrande åtgärder som väntas ge effekt under året.
Talar för fortsatt tillväxt gör det nya avtalet med Cargotec som gäller alla tre geografiska marknader. Därtill har stora avtal tecknats med Axfood, Locum, Malmö stad, Evry och Regeringskansliet. Dessa ska bidra till att rörelsemarginalen kan närma sig målsättningen på 5 procent.
Vår bedömning är att Poolia under 2016 och 2017 kan leverera ett rörelseresultat på 25 respektive 32 miljoner kronor. Det ger ev/ebit på 7 och ett p/e-tal på 9 för nästkommande år – trots sensommarens kursökning på 25 procent.
Positivt är även att den kapitallätta strukturen gjort att Poolia kunnat dela ut 90 procent av vinsterna till aktieägarna sedan 2011, en utdelningsandel som innebär direktavkastning kring 9 procent för nästkommande år på våra prognoser. Det, i kombination med en stark underliggande marknad, argumenterar för att aktien har lite till att ge. Köp med riktkurs 16,50 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.