Bennet om vd-avhoppet: Kom som en överraskning

Carl Bennet och Johan Malmquist har arbetat tillsammans i 30 år. Nu väljer Malmquist att avgå som vd och koncernchef för medicinteknikföretaget Getinge efter 18 år – ett beslut som Carl Bennet inte hade förutsett, trots turbulensen i företaget.

– Johan Malmquist har gjort en stor industriell insats, mångdubblat resultatet och ökat Getinges börsvärde från fem till 40 miljarder. Han har skapat ett fantastiskt företag under sina år på Getinge. Jag tycker att det är mycket tråkigt att han går, säger Carl Bennet, Getinges huvudägare.

Getinge har haft ett turbulent år som förutom ett svajigt börsläge också inkluderat problematik med de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna, FDA, angående kvalitetskontroll, samt misstankar om insiderbrott. Bekymmer som Carl Bennet tycker att de nu har kunnat lägga bakom sig och som han tror kommer att vara utredda inom den närmaste framtiden.

– Men det är klart, det kan ha påverkat Johan i hans beslut. Det har varit en tung process som säkert legat i bakhuvudet när han bestämde sig. Men han väljer å andra sidan att vara kvar inom företaget till och med bolagsstämman 2016, så han kommer att kunna följa FDA-ärendet i mål, säger Bennet.

Bennet anställde Malmquist redan när han var på Electrolux på åttiotalet, och på Getinge har de arbetat tillsammans i 26 år.

– Han har suttit som vd tre gånger längre än snittet för en svensk börs-vd, och det är klart, då är det inte konstigt om man känner att det är dags för någon annan att ta vid, säger Bennet. Men för mig var det ett överraskande beslut. Men så är det – som huvudägare är jag beredd på att inte få behålla människor så länge som jag vill, utan det är bara att respektera hans beslut och situationen som den är.

 

Bennet fick beskedet i början på december och satte omedelbart i gång med rekryteringen. Strax före jul kunde han presentera sin nya, eller snarare nygamla lösning för styrelsen: Alex Myers, tidigare affärsområdesansvarig på Getinge som nu vänder tillbaka till företaget.

– Han har alltid haft ett intresse i Getinge och är en person med gedigen internationell och operativ erfarenhet som kommer att komma väl till pass, säger Bennet.

Myers tillträder vid bolagsstämman i slutet av mars och Malmquist blir kvar som rådgivare fram till bolagsstämman 2016.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.