Bergs Timber ökar intäkterna och resultatet

Sågverksbolaget Bergs Timber redovisar ökade intäkter och resultat i tredje kvartalet 2020 jämfört med samma kvartal i fjol. Siffrorna avser den kvarvarande verksamheten.
Bergs Timber ökar intäkterna och resultatet - bergs-timber-700_binary_6973899.jpg
Nettoomsättningen steg 11,9% till 518 miljoner kronor (463).

Rörelseresultatet blev 31 miljoner kronor (12), med en rörelsemarginal på 6,0% (2,6).

Resultatet före skatt var 26 miljoner kronor (4).

Resultatet efter skatt blev 28 miljoner kronor (5), en ökning med 460% mot föregående år.
Resultat per aktie hamnade på 0,08 kronor (0,01), vilket innebär en ökning med 700% mot föregående år.

Resultatet från avvecklad verksamhet netto var 67 miljoner kronor (-8) och inklusive avvecklad verksamhet var nettoresultatet 95 miljoner kronor (-3)

”Efterfrågan under det tredje kvartalet har varit god för merparten av koncernens produkter. Särskilt god har den varit för trävaror till gör-det-själv marknaden och renovering. Detta har gynnat Bergs inriktning mot träskydd, trädgårdsprodukter, fönster/dörrar och konstruktionsträ. Volymerna har ökat till våra huvudmarknader Storbritannien, USA, Frankrike, Sverige och Lettland. I takt med bra efterfrågan och begränsat utbud har trävarupriserna stigit. Försäljningspriserna för spån, pellets och flis har sjunkit till följd av ett överutbud av massa- och energived”, skriver bolaget i delårsrapporten.

Det förbättrade resultatet är en effekt av högre marginal för sågverken och hög försäljningsvolym av förädlade trävaror till byggmaterialhandeln.

Till följd av avyttringen av den svenska sågverksrörelsen och lagersänkningar i övrig verksamhet var kassaflödet starkt under kvartalet och har väsentligt stärkt den finansiella ställningen. Den finansiella nettoskulden vid kvartalets utgång uppgick till 11 miljoner kronor att jämföra med 664 miljoner kronor vid samma tidpunkt föregående år.

– Ekonomin fortsätter att präglas av den pågående pandemin. Bortsett från normala säsongsvariationer ser vi i dagsläget dock ingen avmattning på efterfrågan på koncernens produkter och orderingången är fortsatt god. Trots normal lageruppbyggnad under vinterperioden förväntar vi oss fortsatt positiva kassaflöden under resterande del av året. Marknaden för skogsråvara i Baltikum och Sverige fortsätter att påverkas av överskott på massa- och energived vilket är ägnat att minska avverkningstakten och i förlängningen tillgången på sågtimmer, kommenterar vd Peter Nilsson framtidsutsikterna i delårsrapporten.

Bergs Timber, Mkr Q3-2020 Q3-2019 Förändring
Nettoomsättning 518 463 11,9%
Rörelseresultat 31 12 158,3%
Rörelsemarginal 6,0% 2,6%
Resultat före skatt 26 4 550,0%
Nettoresultat 28 5 460,0%
Resultat per aktie, kronor 0,08 0,01 700,0%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets