Nytt turnaround-case i Småbolagsportföljen

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen fortsätter att styra om bland innehaven. Denna vecka byts skogsbolaget ut till förmån för teknikkonsulten.

Efter en något trög start på året har sågverksbolaget Bergs Timber äntligen fått skina lite i Småbolagsportföljen – sedan i slutet av januari är aktien upp över nio procent. Kanske har marknaden höga tankar om bokslutet som ska släpps nästa vecka?

Det finns mycket som pekar på att Bergs levererar fina siffor i rapporten. Bolaget har, liksom övriga sektorkollegor, lyfts av en långt gången högkonjunktur och en valutadopad export. Bergs Timber har goda förutsättningar att glänsa lite extra då bolaget nästintill har dubblat sin storlek via ett nytt förvärv.

Förra året förvärvade Bergs Timber nämligen de baltiska och brittiska delarna från den isländska timmerkoncernen Norvik Timber, som nu också är Bergs huvudägare. Förvärvet av Norvik-verksamheterna kommer sannolikt ha höjt lönsamheten i bolaget, även om riskerna också har ökat. Brexit-oro och handelskrig kan ställa till det för bolagets byggsegment, då Bergs har stora marknader i Storbritannien och USA. Bolaget är dock relativt skonat från den skakiga svenska byggmarknaden –  Bergs har inte mer än 20 procents exponering mot den svenska marknaden, och bara en tjugondel av den marknaden är direkt exponerad mot den inbromsade nybyggnationen i Sverige

Det som talar för att sälja aktien är att priserna på sågvirke har kommit ned. Efter den senaste tidens kursuppgång bedömer att värderingen nu är mer känslig för ledningens guidning för priserna 2019. Småbolagsportföljen tar det säkra före det osäkra och säljer Bergs Timber.

Istället köps teknikkonsulten Rejlers in i portföljen. Affärsvärlden rekommenderade köp av aktien senast i november förra året, och motiverade rådet med att bolaget syntes vara ett riktigt turnaround-case. Aktien rörde på sig en hel del i höstens börsturbulens, men nu är kursen nästan tillbaka på nivåer kring 71 kronor.

Den nya vd:n Viktor Svensson hade då sjösatt ett åtgärdsprogram för att Rejlers skulle kunna förbättra lönsamheten och så småningom återgå till marginaler över 8 procent. När Svensson rekryterades från ÅF i början 2018 var bolagets rörelsemarginal nere på 1 procent.

I bokslutet som släpptes i förra veckan stod det klart att det går åt rätt håll – om än med myrsteg. Rörelsemarginalen har förstärkts till 1,5 procent, fortfarande tyngt av kostnader för omstruktureringar. Men det fjärde kvartalet var fritt från omstruktureringskostnader, och i detta kvartal landade marginalen fem procent. Förhoppningsvis kan detta ge en fingervisning om framtida lönsamhet för Rejlers.

1 595 Rejlers-aktier köps in till ett värde av 111 969 kronor.

Nedan läget i Småbolagsportföljen efter stängning på torsdagen.

Småbolagsportföljen 2019-02-21.JPG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.