BHP Billiton stäms av investerare

Gruvjätten BHP Billiton stäms nu i USA av investerare som anklagar bolaget för bedrägeri, skriver Reuters.

Investerarna hävdar att bolaget på ett bedrägligt sätt överskattat förmågan att hantera säkerhetsriskerna kring den damm som brast i november.

Utöver att företaget stämts av en rad investerare med Jackson Countys pensionsfond i spetsen, har även fyra chefer på bolaget anklagats för att ha medverkat i att få verksamheten att framstå som bättre än vad som varit fallet.

Stämningsansökan, som lämnades in till amerikansk domstol under onsdagen, följer bland annat den som den brasilianska staten lämnade in i november och som innehöll krav på över fem miljarder dollar för skadorna.

Dammen som brast i november användes av Saramco för lagring av smutsigt vatten och lera. Stora områden översvämmades när den brast och minst 17 personer fick sätta livet till. Saramco är ett till lika delar ägt bolag av Vale och BHP Billiton. Dagen dammen brast, kom BHP Billiton att tappa cirka 20 procent av sitt värde.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.