BHP Group rapporterar minskad vinst

Lägre metallpriser slår mot vinsten för gruvjätten BHP Group.
bhp
Foto: AP Photo/BHP Billiton/TT

Omsättningen minskade med 17 procent till 53,8 miljarder dollar (65,1) i det brutna räkenskapsåret, ett räkenskapsår som avslutades vid utgången av juni.

Vinsten sjönk med 58 procent till 12,9 miljarder dollar (30,9). Den underliggande vinsten backade 37 procent till 13,42 miljarder dollar (21,3). Väntat var 13,89 miljarder enligt Refinitivs sammanställning av estimat.

Underliggande ebitda-resultat minskade 31 procent till 28 miljarder dollar (40,6).

”Vårt fokus på kostnadsdisciplin har gjort det möjligt för oss att mildra effekterna av den rådande inflationen”, skriver bolaget.

”På kort sikt, medan utsikterna för den utvecklade världen är osäkra, förväntar vi oss att Kina och Indien förblir relativa stabila källor för efterfrågan på råvaror. Vi förväntar oss att dessa konkurrerande krafter kan ha en varierande inverkan på råvarupriserna under perioden. På kostnadssidan förväntar vi oss att den fördröjda effekten av inflationstopparna under FY23 ochfortsatt stram arbetsmarknad kommer att fortsätta att påverka vår kostnadsbas under hela FY24”, uppger bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets