Bilbolag fällde Wall Street

Bilbolagen stod i centrum på torsdagens börshandel i New York. Saabägaren GM backade 16 procent.

Börserna i USA handlades fortsättningsvis med stora svängningar på torsdagen, även om nedgångarna stabiliserade sig vartefter. I blickfånget för dagen var de tre biljättarna General Motors, Chrysler och Ford, vars representanter var tillbaka i Washington för att be om hjälp i något som ses som den avgörande kongressutfrågningen.

Dow Jones Industrial Average-index slutade 2,5 procent lägre, på 8.376. S&P 500-index sjönk med 2,9 procent, till 845, medan Nasdaq Composite noterades 3,1 procent lägre, på 1.446.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till knappt 1,5 miljarder aktier medan cirka 2 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq.

Som främsta sänke för dagen fanns råvarubolagen. Chevron och Exxon Mobil tappade 4,0 respektive 3,4 procent sedan oljepriset fallit under 45 dollar per fat samtidigt som Alcoa handlades ned 13,2 procent.

I Washington pågick utfrågningarna med de tre vd:arna Rick Wagoner, GM, Alan Mulally, Ford och Robert Nardelli, Chrylser, i fokus.

På börsen rasade samtidigt General Motors 16,1 procent, tyngda av den allt mer förekommande synen att bolaget inte ens kommer att klara sig fram till årsskiftet utan stadsfinansiering. Ford däremot noterades på nära oförändrade nivåer.

Merck tappade 5,5 procent efter att bolaget spått en vinst per aktie för 2009 i intervallet 3:15- 3:30 dollar. Analytikerna hade enligt Bloomberg News sammanställning räknat med ett resultat per aktie för 2009 om 3:52 dollar.

Wal-Mart steg 1,3 procent och agerade draglok bland detaljisterna efter att jämförbar försäljning exklusive bränsle i USA stigit mer än väntat i november. Home Depot steg 2,0 procent medan Office Depot, Nordstrom och J.C. Penney noterade uppgångar på 14,8, 10,2 respektive 7,5 procent.

På makrofronten kom tidigt på eftermiddagen siffror som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 21.000 till 509.000 personer, under vecka 48, jämfört med föregående vecka. Det var något bättre än de 540.000 nya arbetssökande som analytikerna väntat sig enligt Bloomberg News snittprognos.

“Hur illa man än kan föreställa sig att det är, så är det värre. Sannolikheten att den amerikanska ekonomin tar fart i början av 2009 minskar drastiskt. Personer som är arbetslösa kan inte ge konjunkturen stöd”, säger Diane Garnick vid Invesco till Bloomberg News.

Klockan 16.00 kom sedan statistik på orderingången i USA:s industri. Siffran visade på en minskning med 5,1 procent i oktober, jämfört med månaden före, vilket var något bättre än den nedgång på minus 4,5 procent som Bloomberg News snittprognos förutspått.

På obligationsmarknaden fortsatte den senaste tidens nedgångar i de korta räntorna att späs på. Tioåringen backade knappt 11 punkter och noteras nu på 2,55 procent.

Ericsson slutade 1:31 kronor lägre jämfört med stängningen i Stockholm.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.