Billerud Korsnäs lyfter efter miljardförsäljning

Stockholmsbörsen öppnade marginellt nedåt på tisdagen, tyngt av storbankerna. Skogsbolaget Billerud Korsnäs steg tydligt efter en miljardförsäljning och drog med sig sektorn uppåt.

Vid 10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.608. Aktier för nära 2 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. På kontinenten var franska CAC40 och tyska DAX ned i samma härad.

Banksektorn hade överlag en svag utveckling i Europa medan exempelvis tyska statsobligationsräntor fördes ned till nya bottennivåer. I Stockholm backade de fyra storbankerna mellan 0,8 och 1,5 procent. Vidare inom storbolagsindexet tappade Ericsson och ABB båda 0,9 procent.

I toppen av storbolagsindexet OMXS30 återfanns SCA som lyfte 5,5 procent. Inom sektorn stärktes Holmen och Stora Enso 3,9 samt 1,8 procent. Billerud Korsnäs ökade 6,6 procent sedan det meddelat om en mångmiljardförsäljning. Bolaget säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar till ett bolagsvärde om 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis.

Magnolia Bostad, som närapå halverats på ett års sikt, stärktes 4,8 procent. Investmentbolaget Svolder har flaggat för ett innehav om drygt 5 procent i hyresbostadsutvecklaren.

En annan vinnare var medicinteknikbolaget Irras med drygt 8 procents lyft till 25:80 kronor. Pareto har inlett bevakning med en köp-rekommendation och riktkurs på 40 kronor per aktie. Vidare har bolaget fått ett registreringsgodkännande av Irraflow i Israel och Costa Rica.

Det digitala tjänste- och mjukvarubolaget Zetadisplay har tecknat ett globalt Digital Signage ramavtal med möbelföretaget Ingka Group, som ingår i Ikea-koncernen. Aktien svarade med ett avancemang på 11 procent.

I en nordisk fastighetssektoranalys drar DNB Markets ned sektorsynen till negativ från neutral. Rörande enskilda aktier sänks Fabege till sälj (behåll). Aktien backade runt 1 procent.

Modebolaget Venue Retail Group har redovisat en resultatförsämring till -23,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 (-13,6). Aktien tappade omkring 6 procent.

USA-terminerna var ned runt 0,2 till 0,3 procent på tisdagsförmiddagen, efter smärre indexnedgångar på måndagen. Även de asiatiska börserna drog ned på tisdagen i väntan på det kommande G20-mötet i Osaka, Japan, i slutet på veckan. Då ska USA:s president Donald Trump möta Kinas president Xi Jinping, och marknaden fortsätter att oroa sig för om parterna lyckas komma framåt i handelsförhandlingarna.

Vidare meddelade Donald Trump sent på måndagen att han inför sanktioner mot Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, och åtta seniora militära befälhavare.

Under natten sjönk de amerikanska räntorna tillbaka medan dollarn tappade mot yenen i spåren av USA:s dispyter med Iran och Kina. Tisdagens europeiska makroagenda är tunn men från USA väntas viss husprisstatistik i eftermiddag liksom hushållens konfidensindikator. Vidare talar Fed-chefen Jerome Powell under tisdagskvällen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här