Billerud Korsnäs rapportrusar

Förmiddagshandeln på Stockholmsbörsen var något trevande på torsdagen. Flera rapportbolag stod för de större avtrycken, där Billerud Korsnäs noterades för en för bolaget ovanligt stor uppgång.

Vid klockan 12.10 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 1.795. Då hade aktier för drygt 7 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Paris steg CAC40 0,4 procent medan DAX i Frankfurt var upp 0,2 procent.

På storbolagslistan steg rapporterande Telia 1,8 procent efter kvartalsresultat som i tidiga kommentarer fick analytikerberöm. Synen på teleoperatörens prognoser för 2020 var dock mer blandad. Deutsche Bank pekar bland annat på att det inför rapporten funnits en viss rädsla att Telia skulle sänka utdelningen, farhågor som kom på skam i och med höjningen från 2:36 till 2:45 kronor per aktie.

Den norska sektorkollegan Telenor steg 3 procent i Oslo efter sin rapport på onsdagsmorgonen.

Autoliv som steg efter att ha öppnat böckerna för det fjärde kvartalet på tisdagen tillhörde vinnaraktierna även på onsdagen med en uppgång på 1,9 procent. Stöd fanns i form av en höjd rekommendation från ABG Sundal Collier som uppgraderat aktien till behåll från sälj. Riktkursen höjdes till 715 kronor (680).

Billerud Korsnäs rusade efter sin rapport, och aktien var vid lunchtid upp drygt 12 procent. Rörelseresultatet bommade förväntningarna men förpackningstillverkaren överraskade med en extrautdelning.

Även Cloettas rapportbesked rosade aktiemarknaden och aktien avancerade 6,7 procent. Konfektyr- och snacksbolagets underliggande resultat var 10 procent bättre än väntat. Av rapporten framkom bland annat att Cloetta siktar på att med prishöjningar vända den förlustbringande svenska lösviktsgodisaffären till slutet av 2020.

SEB, som steg 3 procent på tisdagen i spåren av kollegan Swedbanks rapport, redovisade ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet som var bättre än analytikerförväntningarna. Även det viktiga räntenetto och provisionsnetto låg något över förväntan. Aktien var upp 1,8 procent.

Gårdagens rapportvinnare i sektorn, Swedbank, lade ytterligare 1,1 procent till gårdagens uppgång på 8 procent. SHB och Nordea gick däremot i motsatt riktning och Nordea sjönk till botten av OMXS30-indexet när aktien backande 0,7 procent.

Atlas Copco som föll på gårdagens kvartalsrapport fortsatte ned 0,6 procent och syntes tillsammans med Hexagon, som var ner 1 procent, i bottenskiktet av indexlistan.

Oncopeptides, som föll i slutet av förra veckan efter uppgifter i sociala medier om att en amerikansk hedgefond kommit med en negativ analys om bolaget och som sedan rekylerade upp 4,7 procent på tisdagen, fortsatte att stiga 9,2 procent på onsdagen. I en intervju med Dagens industri sade bolagets vd Jakob Lindberg på onsdagen att om Oceanstudien lyckas är målbilden för Oncopetides läkemedelskandidat melflufen en försäljning på 3 miljarder dollar.

Teknikhandelskoncernen Lagercrantz lämnade en rapport som visade att avkastning på eget kapital nådde det målsatta 25 procent på rullande tolv månader och bolagets interna avkastningsmått R/RK ökade till 56 procent, att jämföra med målsatta 45 procent. Redeye skrev i en kommentar att det var en stark rapport och att analyshuset sannolikt kommer att höja värderingen i ett så kallat basscenario. Aktien var upp 7,6 procent.

Mjukvarubolaget Micro Systemation var ned drygt 20 procent efter att ha redovisat en minskning av resultat efter skatt till 1,3 miljoner kronor i fjärde kvartalet (7,5). I lokal valuta minskade omsättningen med 8 procent under kvartalet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här