Bistrare tider för fastighetsnasarna
Bostadsmarknaden i de svenska storstäderna har varit ett veritabelt Klondyke för många fastighetsmäklare de senaste åren. Enligt Mäklarsamfundet har runt 20 000 nya förmedlingsuppdrag, direkt härrörbara till uppförande av och ombildande till bostadsrätter, inkommit de senaste tio åren.
Mäklarbranschen har klarat sig väl i det senaste årets nedgång, och är inte i närheten av det som drabbade fastighetsmarknaden i samband med krisen 1990-91.
– Då halverades omsättningen på villamarknaden och många små mäklarföretag gick under i konkurrensen. Så är den inte nu. Men på de större företagen drar man ner när det blir trögt, säger Lars Kilander, VD för Mäklarsamfundet.
![]() |
VISAR MOT MAT: Provisioner blir man inte alltid mätt på.
|
Sverige är fortfarande ett land där man har högt förtroende för mäklarkåren och i mycket hög grad anlitar denna när de byter boende. Dessutom flyttar svenskarna oftare numera än vad som historiskt sett varit brukligt. Men flera faktorer pekar på att branschens arbetsklimat blir allt hårdare närmaste tiden. Prisfallet på bostadsrätter är en av de bidragande orsakerna till att det i branschen nu talas om en utslagning bland mäklarna.
Vansinnespriserna borta
– De som har kommit in under den tiden det var lätt att sälja lär få uppleva svårare tider nu. Det fordras säljkunskap idag på ett nytt sätt. Försäljningstiderna är längre och man når inte toppriser på alla objekt. Det sker även förändringar på kostnadssidan, för till exempel marknadsföring. Förr satte man in en annons, nu krävs det två-tre och objektet blir kanske ändå inte sålt, säger Lars Kilander.
Det faktum att branschen klarat sig väl hittills har även fått många som tidigare varit i finanssvängen, men som blivit av med jobbet, att sadla om till en ny mäklarkarriär.
– Det går nog bra för vissa men man glömmer är att vi förutom säljfunktionen har en viktig servicefunktion. En duktig fastighetsmäklare har en väldig närhet till kunden, och har sitt jobb nästan som en livsstil och ska finna stillgänglig dygnet runt. Det blir ett sätt att leva. De som kommer från finanssektorn har ofta inte haft sina kunder så nära och inte behövt jobba på samma sätt, säger Lars Kilander.
Sluta nu eller sen
Den närmaste lär även många frivilligt lämna branschen, som följd av att den inte längre per automatik bjuder på rekordersättningar.
– Det vanliga i branschen är att har en lön till 80-90 procent baserad på provision, ofta är det bara om man är nyanställd som man har en huvudsakligt fast lön. Det innebär att man förr eller senare inser att det är lika bra att sluta om man inte är framgångsrik, säger Kilander.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.