Bitcoin och kryptomarknaden skakar till av Teslas u-sväng

Kryptomarknaden har tappat rejält i värde de senaste två dagarna efter att Teslas VD Elon Musk twittrat att företaget stoppar köp av bilar med bitcoin.
Elon Musk och bitcoin
Elon Musk och en bitcoinautomat. Foto: Hannibal Hanschke/TT, AP Photo/Charles Krupa/TT
Precis innan Musks uttalande var värdet på hela kryptomarknaden runt 2,43 biljoner dollar, skriver CNBC med hänvisning till data från Coinmarketcap. Några timmar senare hade värden på cirka 365 miljarder dollar raderats ut.

Bitcoin handlas under fredagsmorgonen kring 49 300 dollar, vilket är första gången under 50 000 sedan 24 april och klart lägre än priset på drygt 57 000 dollar i onsdags. Trots det är kryptovalutan upp över 400% under det senaste året.

Tesla aviserade i februari att man hade köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar och att man planerade att acceptera kryptovalutan som betalning. Nu vänder dock Tesla i frågan kring betalningar då man oroar sig för den snabbt stigande användning av fossila bränslen för så kallad bitcoin mining och transaktioner.

Tesla planerar emellertid inte att sälja några bitcoin och man avser att använda den digitala valutan för transaktioner så fort det sker ett skifte till mer hållbar energi. Elbilstillverkaren tittar även på andra kryptovalutor som använder en bråkdel av energin i förhållande till bitcoin.