Bitter ägarstrid rasar om Nynas

Det har uppstått en bitter ägarstrid kring krisande raffinaderijätten Nynas, rapporterar Dagens industri.
Bitter ägarstrid rasar om Nynas - nynas 1200
Foto: Nynas
I korthet handlar det om att Nynas brittiska huvudägare Bitumina, som sålde Nynas i somras till amerikanska kapitalförvaltaren Davidson Kempner för att man drabbats av finansiella problem, anser sig ha blivit förda bakom ljuset.

Enligt Bitumina-ägaren Bernd Schmidt har Davidson Kempner, Goldman Sachs och Bituminas tidigare finansiärer konspirerat för att ta över Nynas och andra tillgångar i Bitumina.

”Vi undersöker just nu alla tänkbara sätt och kommer att ställa alla inblandade i denna oetiska affär inför rätta. Vi har rest kapital för att gå vidare juridiskt och kommer inte sluta förrän aktieägarnas och borgenärernas rättigheter är återställda”, säger Schmidt till Di.

Samtidigt som det pågår ägarstrid om Nynas har Säpo kopplats in för att granska ägarbytet som kan utgöra en risk för Sverige. Detta eftersom Nynas tillverkar bitumen som används i asfaltstillverkningen. Utan denna kan vägar inte repareras eller byggas. Därmed kan tillverkningen av bitumen vara samhällskritisk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets