Blackrock ratar aktiv förvaltning för datorer

Världens största kapitalförvaltare, Blackrock, säger upp personal till förmån för datadriven fondförvaltning, rapporterar New York Times.

På tisdagen meddelade Blackrock att bolaget har utarbetat en plan för att konsolidera ett stort antal aktivt förvaltade fonder med datadrivna fonder.

Cirka 11 procent av den aktivt drivna förvaltningsverksamheten på 275 miljarder dollar påverkas av beskedet. I samband med omstruktureringen får sju av Blackrocks 53 portföljförvaltare och över 40 av de övriga anställda får lämna bolaget.

– Vi är tvungna att förändra ekosystemet, vilket innebär att vi förlitar oss mer på big data, artificiell intelligens, faktorer och modeller inom kvantanalys och traditionell investeringsstrategi, säger Blackrocks grundare och vd Laurence D. Fink till New York Times.

Blackrock planerar nu att sänka förvaltningsavgifterna på ett antal av sina fonder. Kostnaden för detta väntas uppgå till 30 miljoner dollar varav 25 miljoner dollar uppges belasta det första kvartalet i år.

Enligt siffror från Morningstar har endast 11 procent av Blackrocks aktivt förvaltade fonder överträffat jämförelseindex sedan 2009. De senaste fyra åren har kunderna plockat ut 27,5 miljarder dollar från bolagets aktivt förvaltade fonder, skriver New York Times.

Blackrocks aktivt förvaltade kapital utgör cirka en tredjedel av den totala summan men står för 50 procent av bolagets intäkter, skriver Reuters.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.