Blandad utveckling på Europabörserna

Europabörserna noterar en blandad utveckling på måndagen. Frankfurt- och Parisbörsen letade sig uppåt efter en trevande inledning medan Londonbörsen har hamnat på efterkälken pressad av gruvbolagen. I dag inleds även FN:s klimatmöte i Paris.

Gruvbolagen har kommit under press då priserna på koppar, guld och andra metaller har backat till flerårslägstanivåer.

Extra hårt pressat bland gruvbolagen på Londonbörsen var BHP Billiton. Gruvbolaget förbereder sig för en stämning från den brasilianska staten på motsvarande 5,2 miljarder dollar efter den förödande kollapsen vid en gruvdam i landet, rapporterar BBC. Dammen drivs av Samarco Mineração, ett samriskbolag ägt av BHP Billiton och Vale.

BHP Billitons aktie har pressats tillbaka 6,0 procent. Branschkollegan Rio Tinto var ned 1,6 procent.

Bryggeriet Anheuser-Busch Inbev planerar att sälja av Sabmillers ölmärken Grolsch och Peroni för att lätta på europeiska konkurrensmyndigheters oro över det pågående förvärvet av Sabmiller. Enligt uppgifterna, som Marketwatch tagit del av från personer med insyn i ärendet, ska dock inget avtal ännu vara klart och att en försäljning blir av är inte säkert. Anheuser-Busch Inbev-aktien förbättrades 0,8 procent.

Lufthansa ökade 2,2 procent. Flygbolaget ska ha kommit överens om löneökningar med Verdi, facket för markhanteringspersonalen. Det återstår dock fortfarande att nå överenskommelser med kabinpersonalen och piloterna.

Nederländska försäkraren Delta Lloyd planerar att emittera aktier för 1 miljard euro. Samtidigt dras utdelningen in och en justering i utdelningspolicyn kommer att göras under 2016. Aktien föll 5,5 procent.

Aberdeen Asset Management tappade 4,5 procent trots en ökad vinst. Tillgångsförvaltaren vittnar om tuffa förhållanden på marknaderna i Asien och i tillväxtländerna.

Under morgonen presenterades detaljhandelsstatistik från Tyskland för oktober. Jämfört med närmast föregående månad var den justerade månadstakten ned 0,4 procent. Förväntningarna låg samtidigt på en uppgång på 0,4 procent.

Veckans höjdpunkt för investerarna på den europeiska arenan är ECB:s möte på torsdagen. Vid en konferens i oktober uppgav ECB-chefen Mario Draghi att de är villiga att göra mer för att främja tillväxt och inflation. Förväntningarna talar om en förlängning av de kvantitativa lättnaderna och vissa räknar med en sänkning av räntan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.