Blecher: Electrolux borde styckas upp igen

Vitvarubolaget Electrolux borde styckas upp igen och genomföra en ännu större strukturaffär än avknoppningen av Electrolux Professional. Det anser Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher, skriver Di.
Electrolux
Foto: Electrolux
Blecher menar att om man säljer av den amerikanska verksamheten så hade den sannolikt kunnat värderats till dess omsättning på cirka 35-40 miljarder kronor. Det kan jämföras med hela Electrolux-koncernens börsvärde på drygt 70 miljarder kronor.

Vitvarumarknaden i Nordamerika är konsoliderad med få möjligheter att köpa in sig i marknaden. Blecher menar att om man även adderar den latinamerikanska verksamheten så kan det ge ytterligare 10 miljarder kronor.

Ett uppstyckat Electrolux med verksamhet i främst Europa skulle även kunna fokusera på den mera lukrativa eftermarknadsförsäljningen, vilket kan ge bättre marginaler.

”Electrolux värderas i dag till drygt halva omsättningen, trots att de är världsledande, fokuserar på ESG, är skuldfria och marginalen är på väg emot 6-7%. Marknaden gnäller som vanligt på stålpriser, råvaror som går upp och prispress och aktien har lockat till sig massor med blankare”, säger förvaltaren.