Blechers nya favoritaktier

Den nya fonden Carnegie Spin-off med förvaltarduon Simon Blecher och Mattias Montgomery rapporterar vilka nya innehav de har tagit in samt vilka de har sålt.

Den nya fonden Carnegie Spin-off har enligt ägardatatjänsten Holdings 21 innehav. De största är Esssity, ABB och Investor. Fonden i sig ska fokusera på värdeskapande strukturaffärer i Sverige och Norden. Aningen bolag som har knoppat av en verksamhet eller som förbereder en avknoppning. 

I ett utskick från Carnegie sammanfattar förvaltarna januari och berättar därmed att de har sålt fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, SKF samt NCC och istället ökat i Electrolux, Nordic Entertainment och Metso.

”Vi har också tagit in ett nytt innehav, Autoliv. Utsläppsregleringar, kinesisk oro och en konsument som är avvaktande på grund av ny teknik har gjort att den globala bilmarknaden inte har varit så här svag sedan finanskrisen. Det har tagit ned värderingar och estimat för hela underleverantörssektorn, men Autoliv är ett guldägg som växt snabbare än marknaden i snitt i över de senaste tjugo åren.”

Ett annat innehav de lyfter fram är Modern Times Group (MTG) och motiverar det bland annat med att jakten på tittare intensifieras, vilket innebär ökade kostnader för rättigheter till exempelvis Allsvenskan, samtidigt som streamingtjänster som Netflix årligen kommer att lägga flera miljarder kronor på egna produktioner.

”Här kommer MTG in i bilden med ett mycket starkt utbud som ska jämföras med att äga rättigheterna till vanlig sport, och det tycker vi inte att marknaden prisar in”, skriver förvaltarna och fortsätter:

”Efter avknoppningen av Nordic Entertainment fortsätter MTG renodlingen med en strategisk översyn av datorspelsutvecklingen, som vi tror kommer vara avyttrad innan sommaren. Kvar bli ett renodlat esport-företag som inom flera kategorier har ett mycket starkt varumärke.”

Enligt Holdings är fondens nya innehav MTG, Millicom, Nent Group, Electrolux, SCA, Essity, Sandvik, Industrivärden och Momentum Group.

Vad gäller spin-offs så ser de fram emot en avknoppning i Electrolux under mars månad och därefter ”kommer Metso och Outotec gå samman och lämnar efter sig ett högkvalitetsbolag i form av Neles som tillverkar valv till flera olika industrier och har potential att bli en favorit i den nordiska verkstadssektorn”.

Fonden har dragit ner i Kinnevik, samt lämnat SKF och Handelsbanken samt Atrium Ljungberg.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här