SBB i blankartopp i Europa – 25% av free floaten utlånad

Den hårt pressade fastighetssektorn och raset på svenska fastighetsaktier har redan rönt uppmärksamhet utomlands. Nu hamnar i SBB i strålkastarljuset för hur hårt blankat bolaget är i förhållande till free floaten.
SBB i blankartopp i Europa – 25% av free floaten utlånad - ILJA BATLJAN
Ilija Batljan. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT /

Från att ha befunnit sig i den absoluta toppen av europeisk aktieutveckling 2021, har SBB:s 73-procentiga nedgång i år placerat fastighetsbolaget i botten av ligan. Att  aktien samtidigt är en av de mest blankade i Europa, uppmärksammas nu av Bloomberg.

Den 16 december var cirka 25% av företagets free float utlånade, enligt S&P Global Market Intelligence. Det i sig är en tydlig indikation på omfattande blankning. Även i Balder, Castellum och Sagax var över 5% av aktierna utlånade, noterar man.

Tidigare i år riktade den kontroversielle storblankaren Fraser Perrings och blankarfirman Viceroy Research in sig på SBB. I kölvattnet begärde SBB en utredning av Finansinspektionen av vad VD Ilija Batljan kallade ”kriminella personer som konspirerat för att råna svenska småsparare”. Ett Twitter-bråk utbröt men varken Ekobrottsmyndigheten eller Finansinspektionen vidtog åtgärder.

blankning avknoppning SBB
Viceroys grundare Fraser Perring (t.v) mot SBB:s Ilija Batljan. Foto: Bildbyrån

Därmed satte Perring SBB på den internationella blankarkartan, men den senaste aktivitetsvågen drivs av en bredare bild av läget på den svenska fastighetsmarknaden, där även Balders och Castellums aktiekurser halverats. För att vända trenden sålde SBB nyligen 49% av den verksamhetsgren som äger utbildningsfastigheter till kanadensiska förvaltaren Brookfield. Köpesumman blir upp till 10,4 miljarder kronor kontant, vilket sänker SBB:s belåningsgrad från cirka 47% till 42%.  

Problemet bredare än SBB

Höjda räntor och hög belåning som försvårar tillgången på kapital har även dragit ner aktiekurserna i Balder och Castellum med minst 50%, fortsätter Bloomberg sin genomgång av den svenska fastighetsmarknaden. Liksom fastighetsfonder där Länsförsäkringars 17-miljardersfond gått från att ha varit en de bäst presterande i Europa ifjol, med en uppgång på 58%, till 49% ner i år. En förvaltare av fonden, Johan Henriks, säger till Bloomberg att ”det varit brutalt” och påpekar att man minskat innehavet i SBB.

Bilden av en svensk marknad där inte bara prisnivån sjunkit mest i EU, utan även hög skuldsättning vållar problem, har spridit sig. Moody’s varning förra veckan för nedgradering av nordiska fastighetsbolag på grund av försämrad skuldsituation förstärker bilden. Liksom analys-sajten Capital.coms tal om en husprisbubbla och makrorådgivningsfirman Oxford Economics beräkning av sannolikheten för en bostadsmarknadskrasch i Sverige till mer än 50%. I Tyskland fokuserar Frankfurter Allgemeine Zeitung på prisrasets effekter på företag, och Finanzmarktwelt beskriver ett ”fritt fall”.

Riskfylld satsning enligt analytiker

Få analytiker tror att det finns någon uppsida i fastighetssektorn just nu. Det närmsta året ser man bland annat framför sig en sidledes utveckling för Sagax och 30% ökning för Balder, vilket dock bara skulle motsvara en delvis återhämtning till aktiens nivå i augusti. Bloomberg citerar Handelsbankens analytiker Johan Edberg och Oscar Lindquist som i en rapport kallar marknaden ”en riskfylld satsning på räntor, kapitaltillgång, och långivarnas beredskap att stödja företag utan garantier för fortsatt kapitalisering”.

Ett antal analytikerröster rekommenderar dock köp av SBB och andra svenska fastighetsbolag. Däribland schweiziska Kepler Cheuvreux som pekar på den långsiktiga efterfrågan som starkast positiva faktor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets