Fraser Perring: ”Vi har hittat tre nya case”

Grundaren av blankarfirman Viceroy Research säger i en intervju med Aktiespararna att de hittat tre nya bolag. Fraser Perring menar också att det är orättvist att folk är förbannade på dem.
Fraser Perring: ”Vi har hittat tre nya case” - Fraser Perring
Fraser Perring Foto: Privat/Twitter

Fraser Perring och hans Viceroy Research rör upp känslor både i investerarkollektivet och bland bolagsägare.

Viceroy är sedan tidigare kanske mest kända för sin blankning av Wirecard, men har på senare tid skapat rubriker i Sverige med sina korta positioner i SBB och Truecaller.

Perring hörs ofta fara ut mot de båda bolagen med ett ganska aggressivt tonfall på Twitter och investerare är snabba med att kontra med ord som ”kriminella” och ”bedragare” och att Viceroy skulle vara i maskopi med andra blankarfirmor. Även SBB:s Ilija Batljan har svarat med moteld:

”Det här handlar om kriminella personer som har konspirerat för att råna svenska småsparare och vi kommer att komma med svar på detta”, sa Ilija Batljan i februari i år.

I en intervju säger Fraser Perring till Aktiespararna att han tycker det är orättvist att folk är förbannade på dem:

”Om du är investerare i SBB och finner att belåningsgraden är mellan 65 och 70% och Ilija Batljan har sagt att den är 42% – hur skulle du känna dig? Men de riktar sin ilska mot oss snarare än Ilija Batljan som lånat alla pengarna”, säger Perring.

”Det stora problemet med Truecaller är att de samlat data från hundratals miljoner människor som inte samtyckt till det”.

kursfall ett kvitto

Såväl SBB som Truecaller säger att Viceroys påståenden saknar grund. Båda aktiekurserna har dock backat rejält i samband med Viceroys rapporter. Till Aktiespararna säger Perring att kursraset i SBB är ett kvitto på att han har rätt om bolaget.

SBB:s Ilija Batljan skrev nyligen på Twitter och undrade vilka hedgefonder som arbetar med blankarna. Perring förnekar att de skulle vara i maskopi med någon eller göra något olagligt:

”Nej, det Batljan säger är helt och hållet påhittat”, säger han till Aktiespararna och fortsätter:

”Fråga samma sak om ABG:s rapport med en riktkurs på 65 kronor för SBB. Är det kriminellt att ge ut en rapport med en riktkurs på 65 kronor när de vet – eller borde veta – att riktkursen borde vara väsentligt lägre?”

granskade av myndigheter

Viceroy har bland annat granskats av tyska åklagare 2018, efter att deras rapport utlöste ett kraftigt kursfall i ProSiebenSat 1 Media. En utredning som enligt Perring lades ner. Även det österrikiska fastighetsföretaget Adler Group gjorde en anmälan 2021, efter en rapport från Viceroy. En anmälan som även den ska ha avvisats enligt Fraser Perring.

Sydafrikas finansiella tillsynsmyndighet FSCA, bötfällde Viceroy förra året för deras påståenden om den sydafrikanska banken Capitec. En rapport som fick bankens aktiekurs att falla 25%. Viceroy har överklagat böterna som uppgår till 30 miljoner kronor.

I en rapport av researchfirman Intellidex, som beställts av Sydafrikanska BLSA,  framgår det att det inte går att avgöra hur Viceroy tjänar pengar och att analytikerna eventuellt handlar i eget namn. Något som Fraser Perring förnekar:

”Vi har ett Viceroy-konto”, säger han.

Till Aktiespararna säger Fraser Perring att de har hittat tre nya blankningscase:

”De är baserade i Europa. Det är det enda jag säger”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets