Bofors kanoner säljs till USA

Den amerikanska vapentillverkaren United Defense köper Bofors Weapon Systems, som ingår i Saab. Priset är hemligt, men lär uppgå till cirka en miljard kronor. Bofors Weapon Systems, som ligger i Karlskoga, har 550 anställda och omsätter runt 1,5 miljarder kronor om året.

Företagköp

Riskkapitalbolaget Industri Kapital köper processteknikföretaget Alfa Laval med ca 11.000 anställda och en omsättning på ca 15 miljarder kronor. Säljare är Tetra Laval, som behåller en minoritetspost. Avsikten är att åter sätta Alfa Laval på börsen.

Konsultföretaget J & W köper 69,4 procent av aktierna i branschkollegan Kjessler & Mannerstråle och lägger bud på resten. Säljare är KM:s huvudägare. J & W betalar 80 kronor per aktie, 23 procent över KM:s senaste betalkurs. Övriga aktieägare får samma erbjudande. Värdet på hela affären är 351 miljoner kronor.

Merita-Nordbanken höjer sitt bud på norska Kreditkassen från 42,50 till 44 Norska kronor per aktie. Erbjudandet gäller till och med den 31 augusti.

Trelleborg ger upp striden om danska takpappersföretaget Icopal. Bolagets styrelse rekommenderar aktieägarna att anta ett bud på 435 danska kronor per aktie från ett konsortium av flera storägare. Trelleborg erbjuder 420 danska kronor och kommer inte att höja sitt bud.

Övriga affärer

Handelskoncernen Lifcos majoritetsägare Carl Bennet lägger bud på resten av aktierna. Han erbjuder 40 kronor per aktie, 23,5 procent över senaste börskurs. Budet är värt 305 miljoner kronor.

Övrigt

Ekobrottsmyndigheten granskar internetkonsulten Icon Medialab. Anledningen är att grundaren och styrelseledamoten Johan Staël von Holstein lånat ca fyra miljoner kronor av företaget. Pengarna har använts till att starta ett asiatiskt IT-konsultföretag där von Holstein är storägare och styrelseordförande. Frågan är om lånet strider mot aktiebolagslagens förbud för företag att låna ut pengar till styrelse och ledning.

Personnytt

Biora. Richard Söderberg har utsetts till ny VD. Han är i dag Sverigechef för Astra-Zeneca. Nuvarande VD-n Tomas Hammargren kommer att fortsätta som styrelseledamot.

Boliden. Anders Bülow lämnar VD-posten. Han blev chef 1997 när bolaget Introducerades på Torontobörsen.

Graninge. Lars Enslöf har utsett till ny VD. Han är f.n. vice VD och efterträder Bo Källstrand.

Saab. Förre försvarsministern (s) Jan Nygren har anställts som seniorrådgivare åt koncernchefen.

Spray Ventures. Daniel Sachs har utsetts till ny VD. Han efterträder Per Bystedt, som blir arbetande styrelseordförande i bolaget.

Internationell politik

Nordkoreas ledare Kim Jong-il och Sydkoreas president Kim Dae-jung har träffats i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Det var det första mötet sedan Koreakriget på 1950-talet mellan de båda koreanska staternas ledare.

Den amerikanska centralbanken skriver i en rapport att tillväxttakten i den amerikanska ekonomin mattas. Rapporten innebär ökade förväntningar på att banken inte höjer räntan vid sitt möte denna månad.

EU:s ledare har föreslagit att en grupp tillsätts med uppgift att undersöka hur de finansiella tjänsterna ska skötas på en enad marknad. Gruppen ska ledas av Alexandre Lamfalussy, toppbankmannen som hjälpte till att lansera euron.

Rysslands chefsåklagare presenterade åtal mot mediemagnaten Vladimir Gusinsky samtidigt som han släpptes ur fängelse. Övergrepp mot yttrandefriheten, säger kritikerna.

Den forskningsgrupp och det amerikanska företag, Celera, som tävlat om att bli först med att publicera den genetiska koden förhandlar om ett gemensamt offentliggörande.

Irland och Spanien har rapporterat inflationstakter över eurosnittet, vilket understryker den europeiska centralbankens svårigheter att föra en politik som passar alla medlemmar.

Kinas president, Jiang Zemin, har i ett möte med utländska dignitärer och akademiker uttalat ett oväntat starkt stöd för landets börser och deras betydelse när det gäller att utveckla en effektiv privat sektor.

Internationellt näringsliv

Sydafrikanska Gold Fields och kanadensiska Franco-Nevada Mining Group går ihop till världens tredje största guldföretag efter Sydafrikas Anglo- Gold och Kanadas Barrick Gold.

Advokater i USA försöker, i analogi med tobaksrättegångarna, att utöka åtalet mot företaget Microsoft till att gälla även skada mot konsumenter.

Franska medie-, kommunikations- och kraftföretaget Vivendi diskuterar åter köp av amerikanska film-, musik- och dryckesföretaget Seagram. En affär skulle innebära en kraftig ökning av Vivendis medieintressen. I så fall säljs bl.a. kraftverksamheten.

Amerikanska dataföretaget Hewlett-Packard ska samarbeta med Japans största internetinvesterare, Softbank, för att skapa landets största e-handelssajt med försäljning av datorer etc.

Robert Bosch, en av världens största underleverantörer till bilindustrin, diskuterar deltagande i den internetbörs som Daimler-Chrysler, Ford och General Motors planerar.

Thomson Multimedia, den franska konsumentelektronikgruppen, planerar att dra in nio miljarder kronor för att satsa på att bli världsledande i underhållningsprodukter och interaktiva tjänster. Emissionen skulle innebära att franska statens ägarandel sjunker under 50 procent.

Swiss Re, världens näst största återförsäkrare, har börjat erbjuda sina förvaltningstjänster till externa kunder.

Tyska storbanken Commerzbank vill köpa en amerikansk fondförvaltare för att bli en global förvaltare.

Världens banker oroar sig mer för en börskrasch än för ökad konkurrens, fusioner och internet, visar en undersökning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets