Bolagen på ruinens brant
Minidoc
I kassan: 6,4
Månader kvar: 1,7
Kursutveckling i år: -91 procent
Medicinteknikbolaget Minidoc där finansmannen Peder Wallenberg är huvudägare har inga pengar. Hoppet står till en nyemission och en fusion.
Minidoc utvecklar elektroniska system för patientjournaler. Sammanlagt har bolaget tagit in cirka 150 miljoner kronor i riskkapital, men försäljningen har gått allt trögare. I somras flyttades all verksamhet över till det amerikanska dotterbolaget Araccel.
Där utlöstes en akut kris när en stor order drogs tillbaka i augusti. För att rädda läget sköt ägarna till ett förlagslån på fem miljoner kronor.
I moderbolaget är kassan noll, enligt Lars Lindgren, som är ordförande.
– Men där har vi nästan inga kostnader.
Men även i dotterbolaget är läget akut.
– Vi måste göra något, annars tar pengarna slut så är det ju, säger Lars Lindgren.
Araccel ligger nu i diskussioner om ytterligare en strukturaffär med en amerikansk konkurrent, etrials. Samtidigt ska en nyemission göras på mellan 4 och 8 miljoner dollar.
– Vi har ett par olika alternativ vi jobbar med, det känns inte som en omöjlighet, säger Lars Lindgren.
Huvudägare i Araccel är finansmannen Peder Sager Wallenberg via sitt bolag Infologix.
Sign On får lita till lån
I kassan: 6,5 miljoner
Antal månader kvar: 2,5
Kursutveckling i år: -86 procent
O-listenoterade e-blankettföretaget Sign Ons kassa gapar tom. Bolaget sätter sitt hopp till att storägarna ska låna ut pengar.
Sign On utvecklar bland annat en programvara för elektronisk signatur på Internet, Formpipe. Tanken är att sälja det i första hand till myndigheter, kommuner och landsting för att medborgare ska kunna skicka in blanketter på ett säkert sätt. Men beställningarna dröjer.
– Det har gått trögare än vi trodde att förändra beteendet, medger VD Bosse Falgard.
Samtidigt går bolaget med stora förluster, de första nio månaderna slutade med ett minus på 22,6 miljoner.
Den sista september hade bolaget 6,5 miljoner i kassan. Det räckte bara för att ytterligare drygt ett par månaders drift.
För att stilla blodflödet har bolaget sjösatt ett åtgärdsprogram där bland annat antalet anställda minskats med 16 personer. Men det räcker inte. Enligt Bosse Falgard tar pengarna slut under nästa kvartal om affärerna inte börjar ticka in.
– Vi tittar i första hand på bryggfinansiering från våra huvudägare. Vi för en öppen dialog med dem just nu.
Huvudägare i bolaget är grundaren Göran Garvner, övriga är bland andra Ikea och Skandia.
Obducat: Kursraket i penganöd
I kassan: 3,2
Månader kvar: 1,1
Kursutveckling i år: +79 procent
Teknikbolaget Obducat är en av årets kursvinnare. Men bolaget tvingas än en gång vända sig till aktieägarna och be om mer pengar.
Malmöbaserade Obducat utvecklar och tillverkar produkter inom mikro och nanoelektronik.
Bolaget har nyligen tecknat avtal med General Electric och ytterligare ett stort amerikanskt bolag. Men kassan sinar.
– Samarbetena har varit resurskrävande och därför behöver vi nytt kapital tidigare än vad vi sagt, säger Peter Alhgren, ny ordförande i bolaget sedan slutet på oktober. I förra veckan bytte Obducat också finanschef.
Räddningen ska ske genom en nyemission som ska ge 45-50 miljoner kronor. Det är bråttom. I kassan fanns den sista september 3 miljoner plus en checkkredit.
– Men vi har haft ett bra flöde under fjärde kvartalet så det kommer in pengar. De ska räcka fram till nyemissionen, säger Peter Alhgren som är hoppfull.
– Vi har 17 000 aktieägare som i vår emission för ett år sedan tecknade till över 70 procent. Nu är läget för bolaget bättre.
Då fick Obducat in 43 miljoner.
– Parallellt för vi diskussioner med institutionella investerare, säger Peter Alhgren.
Klarar sig Metro utan mer pengar?
I kassan: 445 miljoner*
Antal månader: 7
Kursutveckling i år: -79 procent
Gratistidningskoncernen Metro tillhör börsens största penningslukare Under de första nio månaderna rann 566 miljoner ur bolaget.
I slutet på tredje kvartalet fanns 38,8 miljoner dollar kvar i kassan. Drygt 18 miljoner dollar av dessa var låsta som säkerheter. Minst tio miljoner blir dock tillgängliga under första halvåret.
Under hösten ställdes en tänkt konvertibelemission in. I stället öppnade huvudägaren Kinnevik plånboken med ett lån på ytterligare 150 miljoner kronor. I slutet på tredje kvartalet hade Metro långfristiga skulder på knappt 1,4 miljarder kronor.
Med samma förlusttakt som under de tre första kvartalen räcker Metros pengar i bara drygt ett halvår, inklusive lånet från Kinnevik.
Men enligt Metros ledning ska dagens pengar räcka för ta bolaget till lönsamhet. Det ska ske genom att allt fler av bolagets 24 editioner i 16 länder ska bli lönsamma. I september visade 10 av svarta siffror. Metro har också sänkt sina kostnader för huvudkontoret med 50 procent. Ledningen med VD Pelle Törnberg har lovat att inte lansera flera upplagor förrän bolaget går runt.
“Vi måste se över vår balansräkning”
I kassan: 21,2 miljoner
Månader kvar: 5,3
Kursutveckling i år: -60 procent
Det är inte bara IT-bolag som brottas med skakiga finanser. Skokedjan Nordic Shoes behöver nya pengar nästa år.
Eviga sorgebarnet Wedins har bytt namn till Nordic Shoes och fått en ny vd i Roland Nilson.
Han har tidigare varit vd på Scandic Hotels och det är nog tur, för att ta sig an Nordic Shoes är ingen lätt uppgift.
I flera år har bolaget gått riktigt dåligt och det har blivit betydligt värre sedan kedjan Handsmakar´n köptes in. Årets förlust summerar hittills till 132 miljoner kronor.
I kassan fanns per den sista september endast 21 miljoner. Nu är dock det fjärde kvartalet det starkaste, eftersom julen infaller och ett företag som säljer skor naturligtvis har sin bästa tid när kylan kommer. Men ändå, med nuvarande förlusttakt klarar sig bara bolaget i drygt 5 månader.
– När jag tillträdde gjorde jag en ordentlig analys och en sak är helt klar och det är att balansräkningen måste ses över. Skulderna måste amorteras och vi räknar med att kunna presentera en lösning under det första kvartalet 2003. När det gäller själva kassaflödet är det dock ingen fara, eftersom vår bästa tid är nu, säger Roland Nilsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.