Bolagen som klarar sig bäst vid lågt kopparpris

I skymundan av ett kollapsande oljepris har även priset på koppar sjunkit kraftigt, nästan 10 procent ned under de senaste två dagarna och under de senaste tre månaderna ner med 18 procent.

Bakom nedgångarna ligger bland annat en starkare dollar och ett visst överskott på tillgångssidan, något som sätter press på producenterna.

TD Securities räknade genom kassaflödet givet ett kopparpris om 2,5 dollar per pund och fann att samtliga bolag utom ett hade ett negativt kassaflöde efter capex. Endast Copper Mountain Mining klarade sig med ett positivt kassaflöde, om än litet.

I rådande miljö bedöms Lundin Mining, som är noterat både i Stockholm och i Kanada, tillsammans med HudBay och Nevsun klara sig bäst. Sämst bedömer man att First Quantum klarar sig och spår att företaget kommer att sänka sin investeringstakt och på så sätt anpassa sig till ett lägre kassaflöde, enligt Financial Post.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.