Bolåneräntan i USA är uppe på högsta nivån på drygt 20 år

Bolåneräntan i USA är uppe på sin högsta nivå på drygt 20 år, skriver New York Post.
Bolåneräntan i USA är uppe på högsta nivån på drygt 20 år - Financial Markets USA börsen
Foto: J. David Ake / AP

Bolånebolaget Freddie Mac rapporterade på torsdagen att den genomsnittliga räntan på 30-åriga bolån, vilket är den normala löptiden i USA, har stigit till 7,09 procent, jämfört med 6,96 procent i förra veckan. För ett år sedan var motsvarande ränta 5,13 procent och för två år sedan var räntan bara 2,86 procent, vilket innebär att bolåneräntan mer än fördubblats på två år.

Det är fjärde veckan i rad som den genomsnittliga räntan stiger. Räntan är nu i nivå med tidigare rekordnivå på 7,13 procent i april 2002. Senast som genomsnittsräntan var över 7 procent var i november i fjol då den noterade 7,08 procent.

De stigande räntorna kan innebära hundratals dollar ökade månatliga kostnader för låntagarna, vilket begränsar hur mycket de har råd med på en bostadsmarknad som redan är oöverkomlig för många amerikaner, skriver tidningen.

Uppgången för bolåneräntorna förklaras av stigande marknadsräntor. Den tioåriga amerikanska statsobligationen är nu uppe i 4,30 procent, vilket är den högsta nivån på knappt ett år.

Höga inflationssiffror har fått centralbanken Federal Reserve att höja sin styrränta elva gångar sedan mars 2022 och styrräntan ligger nu på sin högsta nivå på 22 år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco