Boprisoptimisterna på rekordnivå

De svenska hushållens förväntningar på bostadspriserna tog ett jättekliv i september och noterade en ny rekordnivå.

Det framgår av SEB:s boprisindikator som noterade 72 i september, jämfört med 67 i augusti.

Av de tillfrågade hushållen svarade 80 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 74 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser var 8 procent (7).

”Det är en överraskande stor ökning och långt över den tidigare rekordnivån. Utvecklingen drivs på av rapporterna om ett litet utbud på bostadsmarknaden och en tydlig bild av att räntorna kommer att vara fortsatt låga. Det här kan förstås vara positivt för den som äger sin bostad men det är knappast bra nyheter för den som oroar sig för boprisernas ökningstakt och hushållens skuldsättning”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Hushållen tror i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,19 procent om ett år, mot 0,13 procent vid förra undersökningen.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarade 6 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, mot 3 procent föregående månad.

”Hushållen har haft en stark preferens för rörliga räntor de senaste åren. Det har lett till låga räntekostnader men också till en ökad sårbarhet eftersom eventuella räntehöjningar får en direkt och kraftig påverkan på väldigt många hushåll. Det kan därför vara positivt att vi nu ser en fördubbling av andelen hushåll som överväger att binda räntan, även om ökningen sker från en väldigt låg nivå”, säger Jens Magnusson.

Demoskop genomför varje månad, på uppdrag av SEB, undersökningen Boprisindikatorn. Undersökningen bygger på 1.000 intervjuer och genomfördes under perioden 25 augusti till 2 september.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco