Borgs förståndiga försiktighet

Anders Borg kämpar emot kraven på mer stimulanser från sitt eget finanspolitiska råd. Det är lite märkligt men begripligt. Budgetunderskottet ökar snabbt nog ändå. Läget är under kontroll just nu - men bara på grund av idogt samlande i ladorna under socialdemokratiska och borgerliga finansministrar.

Finanspolitiska rådets 292 sidor långa rapport är inte något dokument som kan avfärdas med lätthet. Ordföranden, professor Lars Calmfors, har världsrykte. Till saken hör att rådet tillsattes av Alliansregeringen 2007. Ändå avvisar finansminister Anders Borg rådets förslag till större konjunkturstimulanser, med hänvisning till behovet att värna budgeten. Den givna frågan bland utomstående: Vem har rätt, eller åtminstone mest rätt?

Bakgrunden är en bred insikt att statsfinanserna i Sverige är mycket känsliga för konjunkturens svängningar. 2008 visade statens affärer ett plus på motsvarande 2,5 procent av BNP, något som svänger till ett minst lika stort minus i år. För 2010 ligger prognoserna mellan minus 4 och plus 6 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets