“Boris bäst för börsen”

Ur börsperspektiv var det bästa möjliga utfallet en majoritet för Boris Johnson, såväl på kort som på lång sikt, men osäkerhet kvarstår. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Tories växer stort i det brittiska valet och valresultatet är det starkaste för Boris Johnsons konservativa parti sedan 1980-talet. Tories verkar få egen majoritet, vilket innebär att Storbritannien lämnar EU.

Att Johson får egen majoritet är det mest gynsamma ur ett börsperspektiv. Osäkerheten kring brexit har skingrats, vilket är positivt för aktie-och valuta-marknaderna, anser Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Nu kan marknaden få en andhämtning och förhandlarna kan börja fokusera på de viktiga långsiktiga ekonomiska förhållandena som man ska enas om under nästa år, säger hon.

Frida Bratt pekar på att man dock ännu inte vet hur de framtida ekonomiska förhållanden mellan EU och Storbritannien kommer att se ut.

– Men nu slipper Johnson vara beroende av de mest hårdföra brexitförespråkarna som slåss för att Storbritannien ska få sänkta krav gentemot EU vad gäller exempelvis miljöstandarder och konsumentskydd, och det skapar bättre förutsättningar inför de förhandlingar om ett långsiktigt avtal som nu ska påbörjas.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här