Börje Ekholm kan vara aktuell för vd-posten i ABB

Wallenberg-familjen vill på nytt gärna se en svensk som vd för den schweizisksvenska verkstadskoncernen ABB. En av dem som har goda chanser är den nuvarande Ericsson-vd:n Börje Ekholm. Det uppger källor för schweiziska tidningen Bilanz.

Enligt tidningen leder Jacob Wallenberg arbetet med att hitta en ny vd för ABB.

Bland dem som nomineringskommittén har varit i kontakt med återfinns Sulzers vd Greg Poux-Guillaume, enligt två oberoende källor. Han uppges också vara intresserad av jobbet, men även andra utomstående kandidater ska prövas.

”Vi tittar först på de externa kandidaterna för att ha dem som riktmärke. Sedan ser vi om en intern kandidat slår detta riktmärke”, säger ordförande och tillförordnad vd Peter Voser till Bilanz.

Bland de interna kandidaterna anges amerikanen Tarak Mehta, chef över Electrification, Peter Terwiesch, Automationschef, samt Sami Atiya som är Robotics-chef.

Bilanz rapporterar nu att det eventuellt skulle kunna komma en vd-nominering inom relativt snar framtid.

För en knapp månad sedan rapporterade Dagens industri, med hänvisning till en källa, att chansen för att nästa ABB-vd blir en svensk ”bör vara god beaktat att Investor och Cevian är bolagets två största ägare”.

I mitten av april fick Ulrich Spiesshofer lämna vd-posten på dagen och styrelseordföranden Peter Voser tillträdde då med ”omedelbar verkan” som tillförordnad vd, utöver att han behåller ordföranderollen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.