Börs-VD:ar: Ny kärnkraft är valets viktigaste fråga

Kärnkraften är den klart viktigaste valfrågan, enligt ett stort antal VD:ar på Stockholmsbörsen. Fler än 9 av 10 tycker den behöver byggas ut – men även vindkraftsutbyggnad måste underlättas, enligt VD:arna. ”Tillstånd för alla energislag är viktigare”, säger Holmens VD Henrik Sjölund.
Börs-VD:ar: Ny kärnkraft är valets viktigaste fråga - WEB_INRIKES
Kärnkraft, vindkraft och visitationszoner är några av de viktigaste valfrågorna för Stockholmsbörsens VD:ar.
Henrik Sjölund. Foto: Holmen

Inför valet har Affärsvärlden ställt frågor till VD:ar i över 200 svenska börsbolag. 43 svarade på enkäten. Att kärnkraften behöver byggas ut sticker ut som företagsledarnas viktigaste valfråga. Fler än 9 av 10 vill att ny kärnkraft byggs i Sverige och när VD:arna får vikta frågorna efter en skala mellan ett och fem toppar kärnkraften med ett snitt på 4,56.

En som delvis håller med är Henrik Sjölund som är VD för energi- och skogsbolaget Holmen. Det finns dock prioriteringar i energipolitiken som är mer angelägna, menar han.

”Överföringskapacitet och tillstånd för alla energislag är viktigare”, skriver Henrik Sjölund till Affärsvärlden.

Vill underlätta för vindkraft

”Sverige bör bygga ny kärnkraft”
Håller helt och hållet med 62,8%
Håller delvis med 30,2%

Att tillståndsprocesserna måste underlättas är en uppfattning som delas av en stor andel av de företagsledare som har svarat på Affärsvärldens frågor. På frågor om utbyggnad av vindkraft svarar en klar majoritet att de måste underlättas. Drygt två av tre (68%) tycker att kommunernas vetorätt vid utbyggnad av vindkraft ska begränsas.

”Självklart ska det finnas lokalt inflytande, men regelverket behöver ses över”, skriver en börs-VD som valt att vara anonym.

När VD:arna får vikta sina svar kommer också frågor om skatter och sjukvården upp som de allra viktigaste, men i frisvar är det gängkriminalitet som är i topp – efter energifrågan.

5 viktigaste frågorna Viktig i snitt (1-5) ”Håller helt och hållet med” eller ”Håller delvis med”
”Sverige bör bygga ny kärnkraft” 4,56 93%
”Inkomstskatterna bör sänkas” 4,28 80,7%
”Förmögenhetsskatten bör återinföras i någon form” 4,21 4,7%
”Staten ska ta över ansvaret för sjukvården” 4,02 76,7%
”Polisen ska kunna införa visitationszoner för att söka efter vapen” 3,98 86%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco