Börsbolag laddarför återköpsvåg

2006 skulle snittbolaget på Stockholmsbörsen kunna vara skuldfritt. Men räkna i stället med massiva återköp av egna aktier. Det betyder stigande aktiekurser.

Efter några års hårdbantning har Stockholmsbörsens bolag kommit i riktigt bra form. Investeringarna har legat nere, i stället har personal sparkats och skulder betalats av. Nettoskuldsättningen på börsen har på tre år sjunkit från 50 till 20 procent, visar statistik från Handelsbanken. Om inte företagen hittar något att göra med alla sina pengar kommer genomsnittsbolaget på börsen att vara helt skuldfritt vid utgången av år 2006.

De stora affärerna har hittills lyst med sin frånvaro och i stället har många bolag börjat lyssna på aktieägarnas allt mer högljudda rop på att få ta del av rikedomarna. En undersökning av Merrill Lynch visar att allt fler fondförvaltare anser att bolagen bör använda kassaflödet till att ge tillbaka till aktieägarna.

Trenden är också tydlig att allt fler av de svenska börsbolagen sjösätter återköpsprogram. I somras inledde bland andra Föreningssparbanken, SEB och Sandvik återköp av de egna aktierna. Till hösten väntas Volvo inleda återköp av maximalt 22 miljoner A- och B-aktier.

– Jag tror att vi kommer att få se större volymer på återköpen i år och ännu större nästa år. I usa är de aviserade återköpen i år redan i kapp förra årets nivåer. Återköpen påskyndas av att läget i omvärlden är lite oroligt just nu. I en sådan miljö är det många företagsledningar som föredrar att köpa den egna aktien före ett annat bolag, säger Mats Nyman, aktiestrateg på Handelsbanken.

Att köpa tillbaka egna aktier är inte helt okontroversiellt. Vissa menar att det visar på en brist på fantasi och initiativförmåga från företagsledningen att inte investera pengarna i verksamheten i stället. Handelsbankens studier visar dock att återköp har en positiv effekt på bolagens aktiekurser.

Ger effekt på aktien
– När bolagen aviserar ett återköpsprogram så brukar det i snitt generera en uppgång i aktiekursen på 3-4 procent. Men även långsiktigt ger det en positiv effekt på aktien. Sett till fastighets-, bas- och verkstadsindustrin har det varit en vinnande strategi att investera i bolag som gör återköp. De har gått bättre än de som inte gör det, säger Mats Nyman.

På Stockholmsbörsen har i dagsläget cirka 15 bolag aktiva återköpsprogram. Bland storbolagen är bankerna mest aktiva, Nordea är ensamt om att inte köpa tillbaka aktier. Verkstadsbjässarna är inte fullt lika aktiva. Sandvik har som nämnts inlett ett program men Handelsbanken har i en nyligen publicerad analys identifierat fler tungviktare som skulle tjäna på att köpa tillbaka aktier.

Det gäller bland annat Alfa Laval, Atlas Copco, Electrolux, Skanska och SKF. Electrolux har aviserat ett inlösenprogram värt 3 miljarder kronor, men meddelade även i halvårsrapporten att styrelsen gett klartecken för återköp av 13,5 miljoner aktier.

– Jag tror att frågan om återköp kommer att diskuteras på dessa bolags styrelsemöten under hösten. Några av dem kommer kanske inte i gång med programmen förrän nästa år, men det är goda chanser att vi får se återköp från dem, säger Mats Nyman.Köpsugna

Bolag Värde återköp
Volvo 4,3 mdr
Sandvik 4,1 mdr
Handelsbanken 3,3 mdr
FS-Banken 3,3 mdr
Autoliv 3,0 mdr
Electrolux 1,7 mdr
SEB 1,6 mdr
Swedish Match 750 Mkr
Billerud 270 Mkr
Rottneros 100 Mkr
Orc 75 Mkr
Sweco 69 Mkr

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.