Börsbolagen med kassaklirr
Veckans tabell innehåller de börsbolag som väntas redovisa en free cash flow-yield, fria kassaflöden i förhållande till börsvärdet, på minst 5 procent under alla år 2015–2017. Det fria kassaflödet är ett bolags operativa kassaflöde minus investeringar, och kan gå till exempelvis utdelningar, förvärv eller till att återbetala lån.
Bredvid redovisas bolagens förväntade direktavkastning under samma period. I slutet har vi räknat ut medelvärden för treårsperioden för respektive nyckeltal samt ställt free cash flow-yielden i relation till direktavkastningen.
Det sista måttet illustrerar hur stor andel av de fria kassaflödena som väntas delas ut till aktieägarna. Är nivån hög, som i fallen Hiq och Teliasonera, räknar marknaden med att nästan alla fria kassaflöden kommer att delas ut. Är nivån låg, som i fallen Elanders, SSAB och SAS, är frågan vad styrelse och ledning kommer att göra med överskottskassaflödena efter att aktieägarna fått sin utdelning (förutsatt att prognoserna håller, givetvis).
I problemtyngda och hårt skuldsatta bolag, som stålbolaget SSAB, kanske de går till att amortera ner lån, medan de i bolag med en tydlig förvärvsagenda, som läkemedelsbolaget Meda, kan gå till nya bolagsköp. Ett tredje alternativ är extrapengar till aktieägarna i form av höjd utdelning och/eller ett återköpsprogram, något som exempelvis konsultbolaget Acando skulle kunna bjuda på.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.