Börsbolagets grundare döms till dryga böter

En insynsperson i ett mellanstort börsbolag tvingas betala 376 000 kronor i straffavgift för att ha handlat med aktier under förbjuden tid.

En av grundarna bakom byggvaruhuskedjan Byggmax, Stig Notlöv, har drabbats av en straffavgift på 376000 kronor. Straffavgiften har slagits fast av Finansinspektionen sedan Notlövs 100-procentigt ägda dotterbolag Zamgate handlat med aktier under tider när Notlöv var förbjuden att handla med aktier i det egna bolaget.

Notlöv nekar i finansinspektionens beslut, som är daterat den 22 januari, till att ha gjort några felaktigheter.

Inspektionen konstaterar dock att Notlöv har insynsställning i Byggmax eftersom han är styrelseledamot i bolaget. Inspektionen konstaterar också att varken Notlöv eller hans 100-procentigt ägda Zamgate Investments Limited har rätt att handla med aktier i Byggmax under den 30 dagar långa tidsperioden som föregår en kvartalsresultatpresentation.

Myndigheten konstaterar samtidigt att bolaget vid tre tillfällen under förra året och under 2013 sålt aktier under förbjuden tid. Det skedde 4 oktober 2013 samt 19 och 20 mars i fjol.

Bolaget redovisade kvartalsrapporter för tidsperioden fram till kvartal 3 förrförra året den 23 oktober i förrfjol. Den 17 april i fjol lämnade bolaget sin kvartalsrapport för fjolårets första kvartal.

Så långt är parterna överens. Affärerna har alltså skett vid otillåtna tidpunkter.

Stig Notlöv anser däremot att han inte kan hållas ansvarig för vad som sker i hans dotterbolag eftersom kommunikationen har varit dålig mellan honom och de ansvariga i bolaget.

Inspektionen skriver dock i sitt beslut i förra veckan att överträdelserna av handelsförbudet inte kan anses ursäktliga. Notlöv borde alltså ha hållit sitt bolag i stramare tyglar än vad han har gjort.

För sin oförmåga att kommunicera med det egna bolaget får Stig Notlöv nu en böteslapp som ska betalas så fort beslutet vinner laga kraft.

Avgiften baseras som andel av de aktieförsäljningar som gjordes under den förbjudna tiden. Eftersom aktier för 7,5 miljoner kronor såldes anser Finansinspektionen att en lämpligt avvägd bot borde landa på 376 000 kronor. Enligt regelverket kan Finansinspektionen kräva ut mer pengar än så, upp till 10 procent av det belopp som gått under klubban, det vill säga 750 000 kronor.

Beslutet kan överklagas.

Stig Notlöv har under de senaste åren sålt huvuddelen av sitt aktieinnehav i Byggmax. Pengarna har i stor utsträckning gått till ett golfbaneprojekt i Thailand.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.