Börsen börjar skrämma

Tyskarnas nyvaknade aktieintresse har fått en åtminstone tillfällig knäck. Orsaken är kursfall i kombination med en outvecklad börskultur.

Tyskarna fortsätter att öka sitt aktiesparande, kursturbulensen till trots. Enbart under förra året steg antalet personer som sparar direkt i aktier eller i fonder till 11,8 miljoner, en ökning med 44 procent jämfört med 1999. Totalt sparar därmed nästan var femte tysk i aktier.

Frågan är ändå om inte den senaste tidens kursras kommer att dämpa tyskarnas aptit på aktier avsevärt. Både DAX-index i Frankfurt och Nemax All Share på Neuer Markt har noterat bottennoteringar på senare tid. Särskilt på Neuer Markt har många placerare fått se sina besparingar utraderas. Till skillnad från institutionerna som dragit sig ur i tid har många småsparare, i hopp om bättre tider, blivit sittande med i det närmaste värdelösa aktier.

Kursmanipulation

Frustrationen hos placerarna är stor och yttrar sig i anklagelser mot bolagen, som anses ha lämnat vilseledande information. I vissa fall har det till och med gått så långt att åklagare börjat inleda förundersökningar och att placerare riktat skadeståndskrav mot bolagen. Så är det med multimedieföretaget Metabox och digital-TV-boxleverantören Infomatec, som båda anklagas för insiderhandel och kursmanipulation. Ett annat företag, Intershop med e-handelslösningar som specialitet, har stämts av amerikanska placerare för att ha vinstvarnat för sent.

Bland de mera prominenta bolagen har även Deutsche Telekom och Mannesmann hamnat i fokus. I det första fallet utreder åklagaren om bokföring av fastigheter till alltför höga värden skett med koncernchefen Ron Sommers goda minne. När det gäller Mannesmann är frågan om den tidigare styrelsen fått en förtäckt muta för att godkänna brittiska Vodafones bud.

Inga kvartalsrapporter

I många fall lär åklagaren få svårt med bevisföringen, men enbart det faktum att börsbolag misstänks för oegentligheter lär skrämma upp många tyskar. Gamla fördomar om att aktier mera lämpar sig för spelare än sparare kan därmed återigen få näring.

Bilden av en underutvecklad tysk aktiekultur förstärks ytterligare av att ett välkänt börsbolag som billtillverkaren Porsche vägrar att lämna kvartalsrapporter. Porsche, men även klädtillverkaren Hugo Boss, har inga planer på att avskaffa röststarka aktier, även om bolagen därmed löper risk att tappa vikt i index. Åt motsatt har mjukvaruleverantören SAP, som nyligen avskaffade de rösträttsstarka aktierna, gått.

Bristande aktiekultur hittar man även hos placerarna som inte sällan levt i föreställningen om att det bara kan gå uppåt.

I bruset av snabba vinster vid exempelvis nyintroduktioner förträngde man allt för lätt att Neuer Markt står för högrisk.

Börsinjektion

På lång sikt talar flera faktorer för att aktiesparandet även i fortsättningen kommer att öka. Inte minst den senaste debatten kring den planerade pensionsreformen har fungerat som en väckarklocka för många tyskar. Allt fler har blivit tveksamma till om politikerna verkligen kommer att kunna leva upp till löften om fortsatt höga pensionsnivåer även i framtiden. Att det privata pensionssparandet i fonder kommer att öka är därför ingen särskilt vågad gissning.

Fortfarande är det tyska aktiesparandet lågt i en internationell jämförelse, men försiktiga bedömningar talar för att antalet sparare kommer att fördubblas inom loppet av fem till tio år.

Med detta följer ett ständigt ökade inflöde av kapital till börsen, vilket historiskt sett visat sig vara kursdrivande i bland annat Sverige och USA. Förr eller senare väntar goda tider på den tyska aktiemarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.