Börsen faller tillbaka

Stockholmsbörsen tappade fart under eftermiddagen då de amerikanska börserna visade tecken på att backa under torsdagen. Rörelserna var ganska små bland de tunga aktierna och SAX-index noterades 0,4 procent lägre.

Den amerikanska handeln inleddes lite svängigt på torsdagen. Statistiken kastade marknaden mellan hopp och förtvivlan då antalet nya arbetssökande i veckan visade sig ha minskat mindre än väntat. Orderingången i industrin i oktober blev dock lite bättre än väntat. I morgon fredag kommer dock veckans statistikhöjdare i form av arbetslöshetssiffror för november.

Efter stängning ikväll kommer Intel att uppdatera marknaden om läget i bolaget och eventuellt justera sina prognoser. Aktien backade 0,7 procent i den tidiga handeln. Nasdaq Composite index noterades efter en dryg halvtimme 0,2 procent högre medan Dow Jones backat 0,1 procent.

Den darriga inledningen i USA fick kurserna i Stockholm att söka sig mot oförändrade nivåer. Aktiviteten var relativt hög under dagen och omsättningen var under eftermiddagen uppe i närmare 17 miljarder kronor.

Ericsson redovisade en order på UMTS-utrustning från operatören Inmarsat värd 55 miljoner dollar. Aktien noterades oförändrat på 64,50 eftermiddagen medan Nokia backat 1,50 till 267,50. Bland operatörerna noterades Telia 70 öre lägre på 48,70 medan Tele2 var oförändrad och Europolitan backade 1 krona.

Läkemedelsbolagen föll under morgonen då resten av börsen steg. Under eftermiddagen lindrades dock nedgångarna i takt med att börsen som helhet tappade fart. Astra Zeneca noterades fortfarande 2 kronor lägre på 478 medan Pharmacia sjunkit 2,50 till 463,50. Biora rusade däremot upp 11 procent efter att ett licensavtal tecknats med Mölnlycke Health Care om ett utvecklingsprojekt inom sårläkning.

Hennes & Mauritz inledde dagen mycket bra och noterades som mest till 237 kronor. Försäljningsstatistik från den amerikanska klädkedjan Gap visade dock en nedgång i jämförbara butiker på 25 procent under november vilket fick H&M att backa tillbaka under eftermiddagen. Aktien kostade då 226 kronor, ned 2,50 jämfört med igår.

Bättre har det gått för Fjällrävens dotter Friluftsbolaget vars försäljning i november steg 28 procent. För året så här långt ligger ökningen på 25 procent. Fjällräven var oförändrad på 29 kronor.

Bluemarx tillhörde en av dagens största vinnare sedan norska Schibsted gått in som delägare i bolaget. Schibsted köper drygt 300 000 aktier för 17 Mkr som betalas med mediautrymme. Bland annat ska Bluemarx distribuera en katalog i Aftonbladet. Aktien steg 22 procent.

Analytikerna har tittat närmare på SEB och SCA i veckan. Lehman Brothers höjer sin riktkurs för SEB till 97 kronor och upprepar sin rekommendation Market Perform. UBS Warburg gör en liknande operation med SCA där riktkursen höjs till 300 kronor men rekommendationen Köp lämnas oförändrad. SEB noterades 2,50 högre på 97,50 medan SCA föll 1,50 till 270,50.

Morgan Stanley har tagit en titt på IT-marknaden i Europa och konstaterar att vi i Norden kan räkna med en oförändrad marknad under nästa år. Resten av Europa kommer dock att backa en knapp procent. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med stämmer in i prognosen och säger att det är konsultbjässar som WM-data som kommer att tjäna mest på stabiliseringen.

Bland börsens konsulter noterades WM-data 40 öre lägre på 27,30 medan Tietoenator var oförändrad. Icon tillhörde dagens förlorare med en nedgång på 7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.