Börsen håller andan

Stockholmsbörsen faller svagt i en spänd väntan på eftermiddagens viktiga amerikanska jobbrapport klockan 14.30. Flera tunga bolag har handlats utan rätt till utdelning, vilket har dragit ned indexen.

– Det råder en stor osäkerhet inför eftermiddagens sysselsättningssiffror och det finns lite olika förväntningar. Onsdagens ADP kom in starkare än väntat samtidigt som det igår kom in en svag veckosiffra. Indikationerna ger därmed ingen tydlig vy. Förväntningarna ligger på ännu en svag siffra men man ska tänka på att den är väldigt volatil och det är svårt att göra prognoser på den, säger Johan Javeus, strateg på SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån Direkt.

Analytiker räknar i snitt med att sysselsättningen minskar med 50.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten är 5,0 procent, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

– En siffra på 50.000 skulle innebära tredje månaden i rad med sjunkande sysselsättning och bekräfta den bild som de flesta har att arbetsmarknaden i USA nu försvagas på allvar. Sysselsättningen är den enskilt viktigaste faktorn för hushållens konsumtion och en riktigt svag siffra skulle innebära ännu negativare utsikter för den amerikanska ekonomin, säger Johan Javeus.

Klockan 13.00 var OMXS30 0,3 procent lägre till noteringen 984,3. Omsättningen uppgick till låga 5,9 miljarder kronor.

Flera storbolag, däribland Nordea, Skanska och Investor handlades utan rätt till utdelning vilket tyngde index. För en mer rättvisande bild visade SIX30 Return Index vid samma tidpunkt en uppgång på 0,4 procent vilket var i linje med de ledande europeiska börserna. Indexet består i likhet med OMXS30 av de 30 mest omsatta aktierna men utdelningarna återinvesteras.

Teleoperatörer var en av de sektorer som gick bäst med en uppgång för Teliasonera på 1,1 procent till 44:70 kronor och Tele2 B steg med lika mycket till 117:25 kronor. Telekomsektorn utvecklades väl även i Europa och bland annat lyfte Deutsche Telekom i Frankfurt efter rykten om att telekomjätten överväger att sälja sin T-Mobile enhet.

Bankerna pekade åt olika håll efter blandade signaler från omvärlden. Nordea tyngdes av utdelningen på 4:68 kronor och föll med 4,7 procent till 98:10 kronor. SEB A sjönk med 0,9 procent till 164 kronor medan Swedbank var 1,2 procent upp till 176:50 kronor.

I Europa sänkte portugisiska Banco Comercial Portugues sentimentet något efter att bankens riktade nyemission getts ut med en mycket stor rabatt. Däremot steg hårt pressade UBS i Zürich efter att en av storägarna tagit kontakt med bankledning för att försöka få igenom strukturförändringar.

Astrazeneca fortsatte sin positiva utveckling med en uppgång på 3,1 procent till 253 kronor. Sedan bottennoteringen den 17 mars är aktien nu upp 20 procent. Av de nyheter som har kommit under morgonen finns att Morgan Stanley höjt riktkursen för Astrazeneca till 262 kronor, från tidigare 256 kronor med aktuell pundkurs.

Dagens stora vinnare var dock NGM-listade minröjningsföretaget Countermine som steg över 40 procent på beskedet att det helägda dotterbolaget Countermine Operations tecknat ett avtal med ett stort, internationellt verksamt oljebolag och dess oljeservicebolag i Libyen.

– Avtalet kan vara värt uppemot 300 miljoner kronor, säger bolagets vd Christer Bergquist till Nyhetsbyrån Direkt. Det kan jämföras med att Countermine inklusive dagens uppgång har ett börsvärde på runt 390 miljoner kronor.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.