Börsen hoppas på Bernanke

Stockholmsbörsens uppgång förstärktes under tisdagseftermiddagen inför Federal Reserves räntebesked senare på kvällen. Goldman Sachs kvartalsrapport fick även ett positivt mottagande av marknaden och Riksbanken drog sitt strå till stacken för att bidra till stabilitet i Lettland.

OMXS30 stängde 2,4 procent högre till noteringen 667,0. Omsättningen uppgick till 11,7 miljarder kronor.

“Index visar helt klart en hyfsad styrka just nu, men allting kommer att avgöras av det som sker ikväll, det är bara det som är i fokus på kort sikt”, säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt med syftning på kvällens räntebesked från USA.

Federal Reserves räntebesked, och uttalande, väntas klockan 20.15 svensk tid. En majoritet av tillfrågade ekonomer väntar sig att styrräntan ska sänkas med 50 punkter till 0,5 procent enligt en enkät från Bloomberg News.

“Det finns förväntningar på kraftiga räntesänkningar, ända till 25 punkter, men en för kraftig räntesänkning skulle skapa negativa diskussioner i marknaden. En mer försiktig sänkning och förhoppningar om framtiden skulle bita mycket. Det är Feds uttalanden som är det viktiga. Samtidigt fortsätter följetongen om biltillverkarna”, säger mäklaren.

Riksbanken och Danmarks Nationalbank har ingått ett swapavtal med Lettlands centralbank som innebär att den kan låna upp till 500 miljarder euro i utbyte mot lettiska lats.

Avtalet är en kortfristig finansiering för att bidra till att värna den finansiella stabiliteten i Lettland fram till dess att Internationella valutafonden, IMF, träder in.

Detaljer kring IMF:s stödpaket, där det råder enighet om att Lettland ska bibehålla valutapegen mot euron, kan komma inom “några dagar” rapporterar Bloomberg News

“Riksbankens pengar till Lettland ger stöd åt SEB och Swedbank men även till Telia och Tele2”, säger mäklaren och syftar på den stora nervositet som funnits kring devalvering.

SEB och Swedbank steg 3,6 respektive 3,5 procent. Teliasonera lyfte 3,7 medan Tele2, som tappade i sluthandeln noterades upp 1,1 procent.

I banksektorn infann sig därutöver generellt en viss lättnad efter att Goldman Sachs kvartalsrapporterat. Trots en förlust om 2,29 miljarder dollar, vilket var något sämre än väntat, fick rapporten ett positivt mottagande av marknaden.

“Det är även bra tryck i ABB och åt infrastrukturhållet, medan mottagandet av Volvos katastrofala siffror är ett ytterligare bevis på att marknaden redan diskonterat mycket dåligt i kurserna”, fortsätter mäklaren.

Volvo B steg 5,0 procent trots att bolaget på morgonen rapporterat att de totala lastbilsleveranserna minskade med 21 procent i november och att försvagningen utanför Nordamerika och Europa har accelererat på senare tid, vilket resulterat i en kraftigt försvagad orderingång även på dessa marknader.

ABB steg i sin tur 4,6 procent till 114:25 kronor.

Ericsson B steg 1,5 procent till 59:40 kronor. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från behåll, med en riktkurssänkning på 25 procent, till 45 kronor.

Tanganyika Oil steg 4,8 procent till 195 kronor med stöd av att Sinopec, efter svensk stängning på måndagen, meddelat att tillstånd erhållits från Kinas regering för det indirekt helägda dotterbolaget Mirror Lake Oil and Gas ska kunna fullgöra sitt förvärv av Tanganyika Oil.

Budet ligger på 31:50 kanadadollar per aktie, eller cirka 208:50 kronor med aktuell kurs för kanadadollarn.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.