Börsen inledde 2003 uppåt

Någon rivstart på årets handel på Stockholmsbörsen blev det inte, men riktningen var åtminstone positiv då flera tungviktare letade sig försiktigt högre under morgonen. SAX-index noterades efter en timmes handel 0,4 procent högre.

Stockholmsbörsen led av svår nyårströtthet på torsdagsmorgonen och många aktieinvesterare har uppenbarligen valt att ta ledigt i klämdagarna inför trettonhelgen. Årets första börsdag inleddes därför i synnerligen maklig takt men de få som höll ett öga på handeln kunde åtminstone glädja sig åt stigande kurser på flera håll.

KÖPSUGEN: SCAs VD Jan Åström tittar på många tänkbara förvärv.

Ericsson var dock ett undantag och aktien fick nöja sig med att vara oförändrad på 6,10 under morgonen. Enligt Dagens Industri räknar Ericsson med bättre drag på försäljningen i Kina i år. Patric Wong, säljare för Ericsson i Kina, säger att behovet av investeringar hos operatörer som Guangxi Mobile nu är stort efter ett trögt 2002.

Bland övriga telekombolag i Stockholm var Nokia ned 50 öre till 137,50 medan Telia Sonera tappade 20 öre till 32,30. Tele2 tappade också 1 krona till 229,50 medan Europolitan Vodafone ökade 20 öre till 41,20.

SCA letar förvärv
SCAs VD Jan Åström säger i en intervju med Dagens Industri att bolaget för närvarande utvärderar cirka 25 tänkbara förvärvsobjekt. SCA slutför för närvarande en genomgång av bolagets målsättningar om ökade lönsamhetskrav samt att nå en omsättning på 130 miljarder kronor om fem år.

Bland annat ska genomgången närmare precisera hur SCA ska tackla EUs utvidgning österut.

“Det kommer att bli viktigt att ha produktion på rätt ställen i Östeuropa. Och det är viktigt att man hänger med när Europa expanderar österut. Det här är ju en del av vår hemmamarknad”, säger Jan Åström till Dagens Industri och pekar bland annat ut Moskvaregionen som ett område där ett förvärv kan bli aktuellt.

SCA noterades 1 krona högre på 295 medan branschkollegan Stora Enso ökade 3,50 till 94,50.

Verkstad uppåt
Förvärv var också temat då Assa Abloys VD Carl-Henric Svanberg pratade med Financial Times. Till tidningen säger han att bolaget inte ser några behov av att göra nedskrivningar av goodwill till följd av bolagets många förvärv och att strategin kommer att ligga fast även under kommande år.

Hittills har Assa Abloy köpt bolag med en total omsättning på cirka 20 miljarder kronor och Carl-Henric Svanberg säger att den siffran kan ökas med ytterligare 50-75 procent. Förvärvsutrymmet uppskattar han till cirka 15 miljarder kronor de kommande fem åren.

Assa Abloy inledde året med en uppgång på 2 kronor till 101,50 och bland övriga verkstadsbolag klarade sig många riktigt bra i den tidiga handeln på torsdagen. Autoliv steg 6 kronor till 185 och SKF var upp 3 kronor till 229.

Volvo steg 2 kronor till 144,50 och åtminstone i Sverige säljs det bra med lastbilar. Enligt statistik från Bil Sweden ökade registreringarna av tunga lastbilar med 16 procent under december månad. Scania var samtidigt upp 50 öre till 169 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF