Börsen klarar oron

Stockholmsbörsen har blivit allt svagare, och oron ökar för företagens kvartalsrapporter. Går den treåriga börsuppgången mot sitt slut? Affärsvärlden tar tempen på börsen inför rapporterna.

Nu duggar varningssignalerna på börsen tätt igen. Kända analyschefer hos bankerna varnar för att festen är slut, placerarna har blivit rädda för verkstadsaktierna och nervositeten inför Ericssons rapport på fredag är stor.
Men oron är överdriven.

Att börsen faller tillbaka en smula är inte konstigt. Vi har haft en treårig börsuppgång och bara i år har index stigit med drygt 20 procent. Läggs utdelningarna till detta är vi närmare 23 procent. Bara under det tredje kvartalet steg Affärsvärldens generalindex med cirka 9 procent. En kortsiktig nedgång är därför inte särskilt förvånade. Särskilt inte när den sker strax före den stora rapportfloden.

Vad ligger då bakom den senaste tidens oro? Framför allt är det rädsla för inflation i USA och därmed stigande amerikanska räntor. Det förändrar avkastningskravet och gör aktier, allt annat lika, dyrare. Den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan har redan höjt räntan ganska rejält under det senaste året och alla bedömare räknar med att han fortsätter att göra det en bit in på nästa år. Troligtvis upp till 4,5 procent, att jämföra med 1 procent när det var som lägst.

Men den stora frågan är förstås hur länge börsföretagens vinster kan fortsätta öka.

Länge har bedömare på marknaden räknat med att en avmattning ska ske, främst inom industrin, men de gissningarna har kommit på skam. Styrkan i konjunkturen har hållit sig, bland annat tack vare Asien och USA. Det här har överraskat placerarna och ligger bakom uppgången i verkstadssektorn här hemma.

Samtidigt ser vi hur mindre bolag inte lyckats kompensera sig för höga råvarupriser och en svag Europakonjunktur, exempelvis Cardo och Höganäs. Men trion Atlas Copco, Sandvik och SKF har inte alls känt av detta, vilket är ett tecken på att bolagen går så pass bra och har en sådan stark ställning på sina marknader att de därigenom kan sätta sina egna priser och kompensera sig för höga råvarupriser.

Vi tror att verkstadssektorn fortsätter att tuffa på, även om kurspotentialen borde vara över nu i takt med att värderingarna blivit högre. Men det finns flera andra sektorer som borde ha mer att ge, exempelvis banksektorn och telekombolagen. Lägg till att flera av de branscher som har det tufft konjunkturellt – operatörerna och skogen – redan värderas lågt och det är svårt att se att börsen har någon större fallhöjd. Någon gång måste placerarna börja diskontera en konjunkturnedgång, men frågan är om det inte redan ligger i kurserna. Samma sak med en högre ränta.

Enligt SME Direkt, som sammanställer vinstprognoser över börsens största bolag, ligger det rullande p/e-talet på strax över 14. Direktavkastningen för innevarande år ligger på 3 procent. Då ingår inte de eventuella extrautdelningar och återköpsprogram som en rad bolag troligtvis presenterar i samband med boksluten strax efter årsskiftet. Det innebär att utdelningen på aktier är ligga hög som den tioåriga svenska räntan, vilket i sig gör aktier mycket intressant.

Nästa år räknar samtliga analytiker med fortsatt vinstlyft för de svenska börsföretagen. Ponera nu att vinsterna ligger still. Ponera också att räntan, såväl den amerikanska som den svenska, går upp. Är aktier fortfarande intressanta?

Ja. Värderingen av storbolagen är fortfarande mycket låg, särskilt sett i ljuset av den nuvarande låga och även en framtida något högre ränta. Den finansiella situationen är också så pass stark att de är svårt att se någon större fallhöjd i aktier. Men det krävs att bolagen börjar utnyttja situationen i den meningen att förvärven måste ta fart igen för att pengarna ska göra någon nytta. Marknaden har nämligen redan visat sin aptit för förvärv genom att höja kurserna i de bolag som har agerat.

Hemtex och Indutrades lyckade introduktioner är också ett tecken på att marknaden i grunden är stark. Affärsvärlden är egentligen bara orolig för de mindre och medelstora bolagen som i dagsläget värderas högt och där nuvarande rapporter kan leda till stora kursfall.

Totalt sett borde börsen därför klara den nuvarande oron, även om en stark rapportsäsong inte per se betyder högre kurser.
___________________

POSITIVA SIGNALER
– Merparten av rapporterna lär bli bra.
– Låga p/e-tal.
– Stor aptit på nya bolag.
– Stark finansiell ställning bland storbolagen.
– Stark efterfrågan i Asien.

NEGATIVA SIGNALER
– Amerikansk inflation.
– Fortsatta amerikanska räntehöjningar.
– Svenska Riksbanken börjar snart höja räntan.
– Svag Europakonjunktur.
– Småbolag högt värderade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight