Börsen klättrar i Stockholm

Börsen i Stockholm stiger på måndagen. Kurserna klättrar i storleksordningen 1 procent. Förhandeln med terminer pekade på uppgångar kring 1 procent.

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar klart uppåt inför att handeln i Europa ska inledas på måndagen efter en återhämtning i USA och övervägande positiv utveckling i Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 1,1 procent högre, CAC 40 Index ökade 1,1 procent medan DAX-terminen steg 1,1 procent.

Börserna i New York sjönk för tredje handelsdagen i rad under fredagens session samtidigt som dollarn stärktes då investerare tog av en del risk från sina portföljer. Energisektorn ledde marknaden lägre efter sjunkande priser på energirelaterade råvaror och efter att Goldman Sachs tagit bort Peabody Energy från “conviction buy” listan. Tekniksektorn var också svag efter en lägre vinst än väntat från Dell.

Dow Jones slutade 0,1 procent ned vilket dock var en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,5 procent. S&P 500 tappade 0,3 procent och Nasdaq Composite sjönk 0,5 procent.

De asiatiska börserna vände upp under natten men handlades i ett ganska smalt intervall efter utvecklingen i USA och sedan Japan hållit helgstängt. Hongkongs Hang Seng Index ökade 1,1 procent och Kinas Shanghai Composite Index avancerade 0,9 procent.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt under morgonen. Morgan Stanley har lagt till Handelsbanken på sin så kallade “best ideas” modellportfölj och tar samtidigt bort SEB. Under fredagen höjde Morgan Stanley rekommendationen för Handelsbanken till övervikt från tidigare jämvikt och sänkte SEB till undervikt från tidigare övervikt.

JP Morgan har höjt rekommendationen för Teliasonera till neutral från tidigare undervikt och dragit upp riktkursen till 54 kronor från tidigare 40:50 kronor.

Bank of America/Merrill Lynch har höjt riktkursen för Atlas Copco till 110 kronor från tidigare 105 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade till journalister efter ett tal i New York under natten att Federal Reserve bör behålla flexibiliteten att svara på försvagningar i ekonomin genom att förlänga programmen för köp av MBS och agency bonds till efter mars.

Metallpriserna är kraftigt stigande i London under morgonen med uppgångar för koppar och zink med över 2 procent. Guldet har nått en ny rekordnivå. Även oljepriset stiger.

Hiq kan påverkas av att aktien får en köprekommendation i måndagens utgåva av Dagens Industri med motiveringen om stabil historik och bra kostnadskontroll.

Börsveckan har i det senaste numret gett köprekommendation på Lammhults, NSP, Aarhuskarlshamn, Done, Neonet, Biophausia och G4S. Däremot tycker tidningen att man som investerare ska vänta med Clas Ohlson, Getinge, Hakon Invest och Hemtex.

Måndagens agenda bjuder på preliminära inköpschefsindex för november från euroområdet klockan 10.00. Det kombinerade inköpschefsindexet väntas stiga till 53,4 från 53,0 i oktober, enligt Bloomberg News enkät. För industrin väntas en uppgång till 51,2 från 50,7 och för tjänstesektorn väntas PMI stiga till 52,9 från 52,6.

För amerikansk del står försäljningen av befintliga bostäder i oktober på agendan klockan 16.00. Analytikerna räknar med en uppgång med 2,3 procent från månaden före.

Efter stängningen i New York ikväll redovisar Hewlett-Packard sin rapport.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.