”Börsen öppnade med panik”

Stockholmbörsen tog ett rejält kliv bakåt på onsdagen efter att oron i den globala finanssektorn åter flammat upp. Medas aktie rasade sedan den amerikanska läkemedelsmyndigheten begärt in mer information för ett av bolagets preparat och Axis pressades efter uppgifter om sämre marknadstillväxt.

– Börsen öppnade med panik. Det talas om att kreditmarknadsoron har tilltagit, men det går inte riktigt att bekräfta, säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde var OMXS30-index 1,4 procent ned till noteringen 983:50. Omsättningen uppgick till 18,6 miljarder kronor.

Det var främst Lehman Brothers som stod i fokus för oron i finansbranschen den här gången. Aktien backade sammanlagt 17 procent i New York under måndagen och tisdagen, på oro för förluster under det andra kvartalet och att investmentbanken kan tvingas ta in nytt kapital. Wall Street Journal skrev i sin nätupplaga att Lehman Brothers balansräkning hotar det finansiella systemet om den inte stärks.

Bland de svenska bankerna sjönk Nordea 1,6 procent till 93:50 kronor och Swedbank 1,3 procent till 138:50 kronor.

Verkstadsbolagen hörde också till de aktier som pressade index mest. Sandvik backade 3,9 procent till 98:75 kronor, Assa Abloy 2,9 procent till 100 kronor och Scania 2,2 procent ned till 113:75 kronor. Även råvarubolagen hade det tufft. Boliden tappade 5,4 procent till 65:75 kronor och Lundin Mining sjönk 4,9 procent till 46:30 kronor.

– Jag ser ingen specifik orsak till nedgången. Troligen pressas Boliden, som är ett konjunkturkänsligt bolag, av den allmänna nedgången i dag. När börsklimatet är surt går cykliska aktier ned mest, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Meda föll 13,1 procent till 76:25 kronor efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA efterfrågat mer information angående Medas registreringsansökan för en ny version av nässpraysprodukten azelastin. Bolaget kommer att påbörja en diskussion med FDA om vad som krävs för ett eventuellt godkännande.

– Det finns tre scenarier. Antingen får man en fördröjning av lanseringen utan tilläggsstudier, en fördröjning med krav på tilläggsstudier eller inget godkännande alls, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

De analytiker Nyhetsbyrån Direkt talade med tyckte dock att kursfallet var överdrivet stort.

– Osäkerheten har ökat i och med beskedet men det bör bara ge en marginell påverkan på prognoserna för 2008, säger en analytiker.

Unibet klättrade 5,8 procent till 184 kronor med stöd av positiva nyheter i sektorn. Tidningen Affärsvärlden skrev att fotbolls EM och OS kan betyda en toppensommar för spelbolagen. Sommaren brukar annars innebära lågsäsong. Dessutom kom konkurrenten Sportingbet med rapport och upprepade sin prognos för helåret.

Axis, som säljer nätverksvideolösningar, förlorade 7,8 procent till 94:50 kronor efter uppgifter från marknadsanalysföretaget IMS Research om att tillväxten för nätverksvideoprodukter på den amerikanska marknaden har minskat.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.