Börsen: Optimismen som bortblåst

Den optimism som börsen inledde dagen med försvann mer och mer ju längre torsdagen led. En negativ handelsstart i USA sänkte humöret ytterligare och SAX-index noterades på eftermiddagen 1,7 procent lägre.

En räcka negativ statistik över den ekonomiska utvecklingen i USA presenterades på torsdagen som fick förhandeln att söka sig allt längre in på negativt territorium. Bland annat visade sig antalet arbetssökande ha nått en rekordnivå samtidigt som order på varaktiga varor blev lägre än väntat. Nasdaq Composite index hade efter en halvtimme tappat 2,2 procent medan Dow Jones index var ned 1,2 procent.

I Stockholm höll Ericsson börsen under armarna en stor del av dagen. Aktien tappade dock så småningom mark och hade på eftermiddagen backat 10 öre till 43,50. Ericsson har beslutat att tidigarelägga sin kvartalsrapport på fredagen till klockan 7.30 på morgonen. Den var tidigare planerad till klockan 11.00. Nokia noterades 14 kronor lägre på 218.

Teleoperatörerna bidrog i högsta grad till börsnedgången i Stockholm. Telia rasade 7 procent efter att man beslutat sig för att inte höja abonnentavgiften för fast telefoni. Orsaken är att Post och Telestyrelsen vill diskutera EUs nya beräkningsregler innan någon aktör använder sig av dem.

Europolitans kvartalsrapport visade på ett bättre resultat än väntat men aktien backade ändå 2 kronor till 67,50 och Tele2 föll samtidigt 11 kronor till 354.

Rapportfloden var mycket stor under torsdagen och cirka 50 bolag redovisade sina siffror. Bland de tyngsta bolagen fanns SEB, Stora Enso, Holmen och Gambro.

SEB fick godkänt för sin rapport och aktien steg 4 kronor till 82. Vinsten var bättre än väntat och banken ska utöka sina åtgärder för att bli lönsammare. Totalt ska 2,5 miljarder om året sparas in. Handelsbanken backade 3,50 till 137 kronor och Nordea 1 krona till 52,50. Föreningssparbanken låg stilla.

Skogsrapporterna möttes av blandad reaktion. Stora Enso steg 4 kronor till 132 medan Holmen stannade på 230 kronor. Stora Enso kommer att fortsätta att ta produktionsstopp under det fjärde kvartalet, men det är osäkert vilken effekt det kommer att få på resultatet. Även Holmen ska ta produktionsstopp under det kommande kvartalet.

Gambro missade prognosen ganska grovt i sin rapport och orsaken är enligt bolaget de ovanligt höga finanskostnaderna. Målet om en tillväxt på 8-10 procent i år kommer dock att klaras enligt Gambro och aktien kom undan med en nedgång på 2,50 till 63,50.

Sämre gick det för Astra Zeneca som backade 11,50 till 475 kronor medan Pharmacia steg 5 kronor till 414. Dagens stora förlorare var bioteknikbolaget Oxigene som rasade 40 procent efter att läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb hoppat av forskningsprojektet kring Combretastatin.

Tunga fall på börsen noterades också för ABB som backade 6,50 till 84,50 och Electrolux 7 kronor till 127. Volvo föll samtidigt 5 kronor till 151.

Till dagens glädjeämnen hörde IT-bolagen MSC och Intentia som efter sina rapporter steg med 24 respektive 20 procent. Andra rapportvinnare var Readsoft, och Teleca.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.