Börsen: Risigt för IT-aktierna

Riksbankens beslut att höja styrräntan med en kvarts procentenhet fick Stockholmsbörsen att vända nedåt i den inledande handeln. IT-bolagen drabbades hårdast men samtliga branschindex noterades lägre. SAX-index hade efter en knapp timme gått ned 1,0 procent.

Hotet om stigande inflation fick Riksbanken att på fredagsmorgonen fatta beslut om att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till 4,25 procent. Det fortsatt höga kapacitetsutnyttjandet i industrin kombinerat med den svaga kronan gör att Riksbanken ser ett ökat hot mot inflationsmålet. Räntehöjningen ledde direkt till en nedgång på Stockholmsbörsen.

En nedgång hängde dock redan i luften inför dagens handel eftersom de amerikanska börserna backade på torsdagskvällen. Den försenade effekten från brittiska Marconis vinstvarning i onsdags var en orsak till nedgången och ytterligare negativa influenser kom från flera vinstvarningar både under handeln och efter stängning. Varuhuskedjan Federated Department Stores varnade liksom flera teknikbolag. Nasdaq Composite index slutade dagen 2,8 procent lägre medan Dow Jones index sjönk 0,9 procent.

För de svenskrelaterade aktierna slutade den amerikanska handeln blandat. Astra Zeneca steg 8 kronor och Ericsson 1 krona. Nokia backade däremot 3,50 medan Pharmacia var oförändrad.

På fredagen lämnar det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet statistik över antalet arbetslösa under juni månad. Med tanke på att det är konsumenterna som förväntas dra ekonomin ur sin svacka och att arbetslöshet är det största hotet mot köplusten är det mycket viktiga siffror som når marknaden vid 14.30 svensk tid.

Telekombolagen har pressats ordentligt de senaste dagarna och fick inte heller någon andhämtningspaus på fredagen. Ericsson backade 1 krona till 53 och Nokia 7 kronor till 220,50.

Efter Marconis kraftiga vinstvarning på onsdagen justerar nu Goldman Sachs sina prognoser för både Ericssons och Nokias vinster. Prognosen för Nokias resultat justeras ned med cirka 5 procent för i år och nästa år. Ericsson får prognosen för årets förlust och nästa års vinst nedjusterad med 11 procent vardera. Rekommendationerna behålls dock på Market Perform för Ericsson och Market Outperform för Nokia.

Telia backade 50 öre till 51. Song Network tillhörde förlorarna på morgonen med en nedgång på 7 procent. Bolaget förhandlar om att sälja norska Cegal till Intellinet för 6,5 Mkr.

IT-bolagen tog mycket stryk efter räntehöjningen. Branschindex tappade 3,4 procent och på förlorarlistan låg bland andra Alfaskop med en nedgång på 10 procent, aktien har hittills tappat 28 procent i veckan. Även Cell Network, Enea, Knowit och Hiq tillhörde förlorarna.

WM-datas VD Crister Stjernfelt säger i en intervju med Finanstidningen att det andra kvartalet varit en besvikelse för bolaget och att inte heller innevarande kvartal ser ut att bli något att skriva hem om. Målsättningen om en marginal på 10 procent i år är skrotad men tillväxten ser däremot ut att hamna kring 10 procent. Aktien sjönk 7 procent.

Frågetecknen kring ABB har hopat sig sedan den senaste kvartalsrapporten som blev en besvikelse för marknaden. Övergången till ett mer kunskapsorienterad företag tycks gå trögt och satsningen på automationsområdet har exponerat ABB mot den för tillfället svaga fordonskonjunkturen.

Storägaren Martin Ebner och hans BZ Gruppe kommer dock inte att överge bolaget. Till AFX säger företrädare för bolaget att de visserligen är överraskade av den svaga utvecklingen men att de avser behålla sin andel i minst 10 år. ABB inledde dagen 2,50 lägre på 152 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.