Laddar

Börsen svagt upp med Husqvarna som lok

Kurserna på Stockholmsbörsen har under förmiddagen handlats i en oregelbunden tendens i linje med de ledande Europabörserna. Flera bolag har lämnat delårsrapporter under morgonen och vid lunchtid väntas rapporter från SCA och MTG.

AFV Generalindex var klockan 10.55 upp med 0,1 procent till 412 medan OMXS30-index steg med 0,1 procent till 1.294. Omsättningen uppgick till 7,9 miljarder kronor.

Utomhusproduktstillverkaren Husqvarna stiger sedan vinsten i morgonens delårsrapport överträffat förväntningarna. Bolaget ökade vinsten före skatt med 32 procent till 1.528 miljoner kronor, jämfört med förväntade 1.393 miljoner kronor enligt en enkät av Nyhetsbyrån SIX.

Husqvarna bedömer att återförsäljarnas och fackhandelns lager inom segmentet konsumentprodukter låg på en lägre nivå vid slutet av kvartalet i både Europa och Nordamerika jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Aktien klättrade 1,0 procent till 101,75 kronor.

Trelleborg förbättrade både omsättningen och vinsten exklusive jämförestörande poster i det andra kvartalet. Bolaget förväntar sig inte någon avmattning i efterfrågan för generell industri och efterfrågan bedöms vara fortsatt mycket stark inom segmenten Flygindustri och Olja/gas.

Trelleborg spår att råmaterialpriserna kan komma att fortsätta en något uppåtriktad trend även under det tredje kvartalet, särskilt för oljerelaterade produkter. Översynen av affärsområdet Automotive fortsätter. Aktien tappade 1,8 procent till 196,50 kronor.

Lundin Mining har kommit med en produktionsrapport för det andra kvartalet. Volymen anrikad malm ökade med 17 procent i andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. En analytiker som Nyhetsbyrån SIX har talet med säger att produktionsökningen i Galmoy på 30 procent var positivt i produktionsrapporten. Bolagets största koppargruva har dock haft lägre metallkoncentrat per ton malm under kvartalet. Aktien minskade 0,3 procent till 95 kronor.

Effnet föll kraftigt efter att ha gjort en förlust på 3,3 miljoner kronor i det andra kvartalet, jämfört med en vinst på 2,0 miljoner samma period i fjol. Omsättningen minskade kraftigt till 6,4 miljoner kronor från 14,1 miljoner. Bolaget väntar sig gå med förlust innevarande år men bedömer att lönsamheten på sikt kan bli god. Aktien rasade hela 21,4 procent till 1,54 kronor.

Teckningskursen i SSAB:s nyemission med anledning av IPSCO-förvärvet har fastställts till 155 kronor per aktie. SSAB kommer att tillföras 10 miljarder kronor, vilket har meddelats tidigare. SSAB var upp 0,5 procent till 284,50 kronor.

Goldman Sachs har höjt rekommendationen på Eniro till neutral med målkursen 95 kronor från den tidigare säljrekommendationen. Goldman räknar med att bolaget kommer återföra upp till 3,3 miljarder kronor till aktieägarna senare i år och att sökföretaget kommer få 1,1 miljarder kronor för tyska Wer Liefert Was. Eniro höjdes 1,2 procent till 88 kronor.

Telelogic rapporterade både förbättrad omsättning och vinst i det andra kvartalet samt upprepade helårsprognosen. Den underliggande efterfrågan i marknaden bedöms vara god. Bolaget upplever att Europa är den starkaste marknaden för bolaget för närvarande medan USA är svagast. Telelogic föll 0,5 procent till 20,80 kronor.

SCA har nått en slutlig uppgörelse i värderingstvisten om om PWA. SCA kommer att erlägga tilläggsköpeskilling och -utdelning på sammanlagt cirka 50 miljoner kronor plus räntor till de tidigare minoritetsägarna i PWA. SCA är upp 0,6 procent till 117,75 kronor inför delårsrapporten klockan 12.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.