Börsen tyngs av Asien

Stockholmsbörsen återhämtade lite av morgonens förluster men låg kvar under minusstrecket kring lunchtid.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 1.067,9. Omsättningen uppgick till 4,1 miljarder kronor.

Ledande europeiska börser noterade också röda siffror.

– Vi följer med marknaderna i Europa här, efter lite minus på de asiatiska börserna. Vi har ingen inhemsk statistik eller några nyheter att gå på här i Stockholm, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

– Vi kämpar fortfarande mellan de här nivåerna mellan 1.070 och 1.080.

Inför tisdagskvällens räntebeslut har det förekommit mycket spekulationer kring huruvida Federal Reserve kommer att ändra sina formuleringar och till och med avisera utökade kvantitativa lättnader. Men meningarna går isär om detta i sådana fall skulle stärka aktiemarknaden, eller bara fungera som en bekräftelse på att återhämtningen kommit av sig.

Danske Bank var tisdagens förlorare i bankindexet inom Bloomberg European 500 efter att aktien backat 3,9 procent till 135:30 danska kronor.

Danske Bank förväntar sig att resten av 2010 kommer att bli utmanande för den finansiella sektorn, för banken och dess kunder. Makroekonomiska indikatorer ger dock ett viss hopp om att affärsklimatet successivt kommer att bli bättre, skriver bolaget i sin halvårsrapport.

Danske Banks resultat före skatt blev 1.741 miljoner danska kronor för det andra kvartalet, vilket var 11 procent bättre än SME Direkts snittprognos.

”Bolagets ledning är fortsatt försiktig i sin prognos, och därför är vi inte förvånade att se aktien falla idag”, skriver Bank of America/Merrill Lynch i en rapportkommentar.

Nordeasjönk 0,7 procent till 74:10 kronor,SEBA backade 1 procent till 51:05 kronor,SwedbankA sjönk 0,7 procent till 86:30 kronor, ochSHBA var oförändrad.

Både råolja och basmetaller fortsatte sjunka på tisdagen. Kopparpriset påverkades negativt av spekulation kring huruvida efterfrågan från Kina kommer att dämpas allteftersom landets fastighetsmarknad kyls av.

Bolidenföll 1,2 procent till 92:10 kronor,SSABbackade 0,6 procent till 111:20 kronor, ochLundin Petroleum minskade 1,4 procent till 44:90 kronor.

SASvd Mats Jansson kommer att lämna sin post under hösten 2010.

”Jag tycker att jag nu har gjort mitt i SAS. Det återstår fortfarande stora utmaningar för SAS, men plattformen är på plats”, säger han i ett pressmeddelande.

SAS steg 0,7 procent till 28:40 kronor efter att ha öppnat lägre.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för den europeiska byggsektorn till neutral från tidigare ”attraktiv”.

”Produktionen är fortsatt negativ i Europa jämfört med förra året, trots en viss återhämtning sedan februari. Europeiska byggbolag har i sina prognoser bekräftat att den här trenden håller i sig för resten av 2010”, skriver banken.

SkanskaB backade 0,5 procent till 126:00 kronor.

Klockan 14.30 släpps preliminär amerikansk statistik på produktivitet och enhetsarbetskostnader under det andra kvartalet.

Produktiviteten väntas ha stigit med 0,2 procent jämfört med första kvartalet efter en ökning med 2,8 procent under det första kvartalet. Enhetsarbetskostnaderna spås ha ökat med 1,5 procent.

Klockan 16.00 är det dags för statistiken över grossistlager i juni, och klockan 20.15 kommer Federal Reserves räntebesked.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets