Börsen upp vid lunchtid

Efter en tvekande öppning tog Stockholmsbörsen riktning uppåt och index var klart stigande vid lunchtid på måndagen.

Stöd till marknaden kom främst från bättre inköpschefsindex från Kina, euroområdet och Storbritannien.

– Inköpschefsindex har kommit in bra vilket stödjer tesen att återhämtningen fortsätter. Fler och fler tecken visar att det kan vara en stabil återhämtning som vi ser. Även om bolagsrapporter överraskat på uppsidan har guidningen varit rätt försiktig och kan man nu se att order börjar komma in bättre är det ytterligare ett positivt tecken, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var OMXS30 1,1 procent högre till noteringen 891,4. Det kan jämföras med att index var så lågt som -0,5 procent direkt efter öppningen. Omsättningen uppgick till 4,1 miljarder kronor.

Kinas PMI steg till 53,3 i juli från 53,2 i juni, medan euroområdets definitiva PMI steg till 46,3 från 42,6, väntat var en uppgång till 46,0, i linje med det preliminära utfallet. I Storbritannien steg PMI till 50,8 från 47,4, vilket var första gången sedan april 2008 som index låg över 50, det vill säga i tillväxtzonen.

Flera av de mer konjunkturkänsliga aktierna hade större uppgångar på beskedet i likhet med utvecklingen i Europahandeln. Scania B var 3,9 procent upp till 87:75 kronor, Volvo B ökade 2,4 procent till 54 kronor och ABB steg 2,3 procent till 134:25 kronor.

SSAB A var 4,5 procent högre till 98:75 kronor, Boliden avancerade 3,5 procent till 80:50 kronor och Lundin Petroleum adderade 2,0 procent till 65:20 kronor. Råvarupriserna har stigit kraftigt efter PMI-statistiken. Koppar- och zinkterminer var över 4 procent upp på LME och WTI-oljan handlades över 70 dollar per fat på Nymex.

Autoliv steg 1,9 procent till 263 kronor, Haldex ökade 4,3 procent till 55 kronor och Trelleborg B klättrade 3,9 procent till 37:70 kronor. Det amerikanska representanthuset har röstat igenom ett lagförslag som ska ge ytterligare 2 miljarder dollar till en förlängning av skrotningsrabatten för personbilar, Cash for Clunkers.

President Barack Obama har bett senaten att skyndsamt behandla ärendet och rösta igenom förslaget denna vecka. Cash for Clunkers har bara varit igång sedan den 24 juli, och på den korta tiden har i stort sett den 1 miljard dollar som avsattes nyttjats av konsumenter. Bedömare menar att 220.000-290.000 fordon kan ha sålts i programmet.

Astrazeneca steg 0,2 procent till 340 kronor. På fredagskvällen fick Astrazeneca godkännande från det amerikanska läkemedelsverket, FDA, för diabetesmedicinen Onglyza. Utöver det har Goldman Sachs höjt riktkursen för Astrazeneca till motsvarande 337 kronor från tidigare 319 kronor och UBS till 421 kronor från tidigare 403 kronor.

Bland aktier som gick sämre fanns Teliasonera som var 0,7 procent lägre till 46 kronor. UBS har sänkt rekommendationen för Teliasonera till neutral från tidigare köp. Riktkursen har dock höjts till 47 kronor från 43 kronor. JP Morgan har höjt riktkursen för Teliasonera till 40:50 kronor från tidigare 37 kronor men med upprepad rekommendationen undervikt.

Även andra tungviktare som H&M och Ericsson var kring oförändrade vilket dämpade indexutvecklingen på Stockholmsbörsen.

Assa Abloy B tappade 0,4 procent till 118:50 kronor, den första nedgången på fyra handelsdagar. JP Morgan har sänkt rekommendationen för Assa Abloy till undervikt från tidigare neutral. Riktkursen har höjts till 110 kronor från tidigare 95 kronor.

Dagens vinnare var Medivir B som handlades upp 17 procent till 58:50 kronor efter att bolaget fått godkännande från amerikanska läkemedelsverket, FDA, för Lipsovir.

Det som marknaden nu främst inväntar är USA:s inköpschefsindex för industrin klockan 16.00, som väntas ha stigit till 46,5 från 44,8. Det skulle i så fall vara den sjunde månaden i rad med uppgång.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.