Börsen: USA-statistik tynger
Statistik över detaljhandelns försäljning i USA under september presenterades strax före öppningen och den visade på det största raset under en månad på över tio år. Analytikernas förväntningar var en nedgång på 0,8 procent men försäljningen visade sig ha minskat med hela 2,4 procent.
Därmed ökar också sannolikheten för att USA kommer att gå in i en recession trots alla åtgärder som centralbanken och regeringen vidtar. Den trista statistiken fick börserna att darra till men efter en dryg halvtimmes handel hade Nasdaq Composite index kravlat sig tillbaka upp på plus och noterades 0,1 procent högre. Dow Jones index var dock fortfarande 0,6 procent ned, men på väg uppåt.
I Stockholm fick även SAX-index en liten törn av den negativa statistiken men många aktier vägrade att vika ned sig vilket höll nedgången i schack.
Hotet om en ytterligare försämring av läget i USA tryckte tillbaka exportbolagen. Bland verkstadsbolagen sjönk Atlas Copco 4 kronor till 209 och SKF 5 kronor till 164. Även ABB, Volvo, Electrolux och Sandvik backade under eftermiddagen. Bland skogsbolagen noterades bland annat SCA föll 5 kronor till 241 och Stora Enso 2 kronor till 124.
Ett bolag som gick mot strömmen var Autoliv som steg 5 kronor till 176. Visserligen backade försäljningen kraftigt för bolagets stora kunder som GM, Ford och Chrysler under september. I USA har dock bilförsäljarna börjat använda sig av räntefria lån till kunderna vilket tycks ha satt fart på köparna igen. Oktober väntas därför bli en betydligt bättre månad än september.
Autoliv lämnar sin kvartalsrapport den 18 oktober och resultatet per aktie väntas bli 22 cent, enligt SME Direkt. En sänkning av Autolivs prognos om ett bättre resultat det andra halvåret jämfört med det första ligger eventuellt i korten, enligt analytikerna.
Telekombolagen rörde sig lite hit och dit under fredagen. Ericsson noterades på eftermiddagen 30 öre högre på 43,70 och Nokia 50 öre högre på 201 kronor. Telia tappade 1,10 till 48,50 och bland övriga operatörer steg Tele2 4 kronor till 305 medan Europolitan gick upp 3 kronor till 65,50.
Song Network har gått som en raket hela veckan men stötte på patrull under fredagen. Aktien placerade sig högt på förlorarlistan när investerarna passade på att hämta hem vinsterna. Kreditinstitutet Moodys har gett Song sänkt kreditbetyg och överväger ytterligare sänkningar. Aktien föll 16 procent till 8,60.
En förlorare blev även IT-bolaget Frango efter sin kvartalsrapport på fredagen. Förlusten i det tredje kvartalet blev 1,5 Mkr och bolaget drar ned sina prognoser för tillväxt och lönsamhet i år. Sådant uppskattas inte på aktiemarknaden och resultatet blev också en nedgång på 13 procent.
Bättre gick det för Lindex som följde upp gårdagens rapport med ett analytikermöte på fredagen. Bolaget varnade visserligen för en större osäkerhet i marknaden efter terrorattackerna mot USA, men sade samtidigt att man sålt bättre än andra bolag under september. Aktien gick upp 6 kronor till 113 och har sedan rapporten stigit 20 procent. Även H&M steg 3 kronor till 196.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.