Börsen utan vägledning
Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på en oregelbunden öppning när handeln i Europa inleds på måndagen efter blandad utveckling i USA men övervägande uppgångar i Asien.
En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 och CAC 40 Index oförändrade medan DAX Index-terminen steg 0,1 procent.
Börserna i New York slutade blandat under fredagens handelssession efter att uppgångar för teknik och finansaktier vägt mot nedgångar för energisektorn i spåren av ett sjunkande oljepris. Philadelphia Fed Index steg -2,2 i juni från -22,6 i maj. Väntat var en betydligt blygsammare uppgång till -17,0.
Dow Jones slutade 0,2 procent lägre, vilket var en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 steg 0,3 procent och Nasdaq Composite ökade 1,1 procent.
De asiatiska börserna hade övervägande uppgångar under natten ledda av verkstad och bank. Stöd till regionen kom från japansk statistik som visade att företagens förtroende ökade för första gången på tre kvartal samt efter att Kinas premiärminister Wen Jiabao sagt att Kina bör ha en “måttligt mjuk” penningpolitik och införa “proaktiv finanspolitik”. Nikkei 225 stängde 0,4 procent högre.
För svensk del har JP Morgan i en genomgång av verkstadssektorn gjort förändringar på flera svenska bolag. Rekommendationen för SKF har höjts till övervikt från tidigare neutral med riktkurs 110 kronor från tidigare 80 kronor. Riktkursen för Atlas Copco har höjts till 75 kronor från tidigare 65 kronor och Sandvik till 50 kronor från 40 kronor.
Nokia Siemens Networks och Nortel Networks har skrivit avtal om att Nokia Siemens ska förvärva Nortels verksamheter inom mobilsystemstandarderna LTE och CDMA för 650 miljoner dollar. Syftet med förvärvet är att stärka bolagets position inom den nya standarden för mobilt bredband, LTE, och även att skaffa en starkare ställning på den nordamerikanska marknaden för mobilsystem genom köpet av Nortels cdma-baserade verksamhet.
Under morgonen släppte Världsbanken en ny rapport, där de skriver ned sin prognos för världens BNP till -2,9 procent i år, från -1,7 procent i marsprognosen. För 2010 väntar sig Världsbanken en tillväxt på 2,0 procent, mot 2,3 procent i mars.
Måndagens agenda bjuder på tyskt IFO-index klockan 10.00 för juni, som väntas stiga till 85,0 från 84,2 i maj, enligt Bloomberg News prognosenkät. Dagen bjuder annars på få hållpunkter.
Senare i veckan finns på tisdagen preliminära inköpschefsindex från enskilda europeiska länder och euroområdet som helhet och från USA redovisas försäljningen av befintliga bostäder i maj. Onsdagen bjuder bland annat på amerikansk statistik över order av varaktiga varor och försäljningen av nya hem i maj.
På torsdagen rapporterar H&M för det andra kvartalet och det kommer definitiv BNP-statistik från USA för det första kvartalet. Fredagen innehåller KPI, detaljhandel och preliminär industriproduktion från Japan i maj. Dessutom väntas även tysk preliminär KPI för maj och från USA kommer statistik över privata inkomster och privatkonsumtion i maj samt definitivt Michigan-index för juni.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.