Börsen vänder upp

Efter en trevande öppning tog Stockholmsbörsen fart uppåt i den inledande handeln på tisdagen och var efter en dryg timme i klart positivt territorium i likhet med flera av de ledande europeiska börserna.

Klockan 10.15 var OMXS30 1,1 procent högre till noteringen 658,5. Omsättningen uppgick till 2,2 miljarder kronor.

Börserna i New York vände ned på måndagen med finansaktier i spetsen inför Federal Reserves räntebesked på tisdagen. Dow Jones slutade 0,8 procent lägre vilket dock var runt den nivå som indexet låg på vid svensk stängning. I Asien har det varit dämpade rörelser under natten och blandad utveckling, Nikkei 225 backade 1,1 procent medan Hang Seng stängde 0,6 procent upp.

På Stockholmsbörsen var det flera av de mer indextunga aktierna, som gick svagt på måndagen, som rekylerade upp. SEB A ökade 3,5 procent till 59 kronor, Nordea steg 1,4 procent till 58:40 kronor och H&M klättrade 0,7 procent till 300 kronor.

Electrolux B vände upp med 1,5 procent till 68:25 kronor efter måndagens tapp på 9,7 procent då bolaget sänkte sin prognos för rörelseresultatet 2008 på grund av kraftiga försäljningsras i Europa och Nordamerika. I spåren av sänkningen har flera analytiker dragit ned sina riktkurser, Deutsche Bank har sänkt till 60 kronor från tidigare 66 kronor och JP Morgan till 67 kronor från tidigare 70 kronor.

Vidare har branschorganisationen Association of Home Appliances Manufacturers presenterat statistik som visade att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, minskade med 8,3 procent i november. Det var dock något lägre fall jämfört med oktober och september då leveranserna föll 17,2 respektive 8,8 procent.

Volvo B öppnade svagt men återhämtade sig och var 2,6 procent högre till 39:30 kronor. Bolaget rapporterade innan öppningen att de totala lastbilsleveranserna minskade med 21 procent i november och att försvagningen utanför Nordamerika och Europa har accelererat på senare tid, vilket resulterat i en kraftigt försvagad orderingång även på dessa marknader. Nettoorderingången i Europa för oktober och november var negativ med 1.800 lastbilar.

Ericsson B gick något svagare än marknaden i övrigt genom att stiga 0,2 procent till 59:60 kronor. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för Ericsson till sälj från behåll och dragit ned riktkursen med 25 procent till 45 kronor. Motiveringen till sänkningen är att Deutsche Bank inte tror att Ericsson kommer att vara opåverkade av den försämrade makroekonomin under 2009 och givet den svagare efterfrågan får bolaget svårare att vända utvecklingen för Sony Ericsson.

Tanganyika Oil handlades upp 5,4 procent till 196 kronor och lyftes av att Sinopec, efter svensk stängning på måndagen, meddelat att det erhållit tillstånd från regeringen i Kina för dess indirekt helägda dotterbolag, Mirror Lake Oil and Gas, att fullgöra erbjudandet att förvärva samtliga utestående stamaktier i bolaget. Budet ligger på 31:50 kanadadollar per aktie, eller 205 kronor med aktuell kurs för kanadadollarn.

Det som marknaden nu främst inväntar är Goldman Sachs rapport för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal under eftermiddagen, ingen tid finns utsatt men vanligen kommer den vid 14.30, svensk tid. Efter sjunkande tillgångsvärden och fallande provisionsintäkter från en rad verksamhetsgrenar väntas Goldman Sachs förlust uppgå till 1,6 miljarder dollar, enligt Bloomberg News enkät. Det skulle bli bankens första kvartalsförlust sedan noteringen 1999.

Klockan 20.15 publiceras Federal Reserves räntebesked. Enligt en enkät från Bloomberg News bland 56 ekonomer väntade sig 45 att styrräntan ska sänkas med 50 punkter. Fyra väntade sig en sänkning med 25 punkter, fyra en sänkning med 75 punkter och en väntade sig en sänkning med 100 punkter. Två bedömare väntade sig att styrräntan skulle lämnas oförändrad. Federal Reserves styrränta ändrades senast den 29 oktober, då den sänktes med 50 punkter till 1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.