Börsen: Väntan på statistik ger lugn handel

Väntan på all den tunga statistik som kommer från USA senare i veckan gav en relativt lugn handel på måndagen. I Stockholm tyngde Ericsson utvecklingen och SAX-index noterades på eftermiddagen 0,9 procent lägre.

De amerikanska börserna inledde veckan försiktigt nedåt. Nasdaq Composite index noterades 0,5 procent lägre efter en halvtimmes handel medan Dow Jones index föll 1,0 procent.

En av dagens stora vinnare i USA var flygplanstillverkaren Lockheed Martin som kammat hem historiens fetaste försvarsuppdrag. För den nätta summan av 2 100 miljarder kronor ska bolaget bygga det amerikanska försvarets storsatsning Joint Strike Fighter, JSF. Planet ska ersätta de flesta flygplanstyper i Pentagons portfölj och cirka 3 000 plan är planerade. Kontraktet kan komma att stäcka sig upp till 50 år.

Aktien steg 6 procent medan Boeing, som förlorade kampen med Lockheed, föll 7 procent.

I Stockholm var utvecklingen relativt lugn under måndagen. Ericsson har fått ta emot ett antal betyg på sin kvartalsrapport i förra veckan från storbankerna. Åsikterna tycks dock vara tämligen delade om vad siffrorna betyder för framtiden.

Cordius Asset Management höjer rekommendationen från Behåll till Öka. ABN Amro gör tvärt om och sänker rekommendationen från Köp till Behåll. Mot varandra går även Goldman Sachs och Morgan Stanley. Goldman Sachs höjer sin prognos för nästa år från en förlust på 18 öre per aktie till en vinst på 42 öre. Morgan Stanley sänker sin prognos från en vinst på 49 öre till en förlust på 19 öre.

Förvirringen var således stor kring vad en Ericsson kan tänkas vara värd. Aktien backade ändå 1,90 till 47,40 under dagen. Nokias koncernchef Jorma Ollila var på Sverigebesök på måndagen. Vid ett möte hos Finansanalytikernas förening, SFF, talade han om det egna bolagets förträfflighet. Några direkta nyheter kom dock inte fram och aktien föll 4 kronor till 224.

Telia presenterade en miljardaffär på måndagen då bolaget säljer 91 procent av sina aktier i Orbiantgruppen för drygt 1 miljard kronor till Flextronics. Om de sex bolagen i gruppen utvecklas väl de kommande åren kan ytterligare 2,3 miljarder kronor rulla in till Telia. Aktien steg 70 öre till 49,40.

JCs kvartalsrapport innehöll en sänkt prognos för årets resultat. Bolaget räknar inte längre med ett betydligt bättre resultat utan nöjer sig med ett oförändrat resultat. Tillväxten ska däremot uppgå till 15 procent som planerat. Utvecklingen för butikerna Sisters har hittills varit en besvikelse för JC och det tredje kvartalet tyngs även av en nedlagd butik i Tyskland. Aktien föll 7 procent till 51 kronor.

H&M bekräftar till Nyhetsbyrån Direkt att man för förhandlingar med Marks & Spenser om att ta över deras butiker i Spanien. Enligt Kent Gustafsson, etableringsansvarig på H&M, kan ett besked om en affär blir av komma inom 1-2 veckor. Aktien föll 3 kronor till 192,50.

Utför bar det även för Net Insight efter bolagets rapport. Förlusten ökade till cirka 215 Mkr och Net Insight ska nu halvera sina kostnader för att möta en svagare efterfrågan. Aktien dök 12 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.