Börsens charmtroll

Att hålla sina löften och ge tydliga besked lönar sig. Förtroendet för direktörerna är på väg tillbaka. Det visar Affärsvärldens och Regis stora undersökning av börsföretagens investerarrelationer, IR. Men skillnaderna mellan företagen är stora.

Betygen på de svenska företagens IR-arbete har fortsatt att förbättras i rask takt. Ända sedan undersökningsföretaget Regi började med sin rankning av IR-arbetet för åtta år sedan har de genomsnittliga betygen som analytiker och förvaltare gett bolagen stadigt ökat.

– Alla anstränger sig mer och mer och det märks. Bra IR-arbete betalar sig och det förstår företagen, säger Martin Guri, analyschef på SEB.

För 2005 landar totalbetyget på 7,51 av totalt möjliga 10 vilket är en rejäl uppgång på sju procent från 7,03 2004. En bidragande orsak är säkert att året varit förhållandevis fritt från skandaler av olika slag samt att företagen över lag gått mycket bra och ofta levererat bättre än väntat till sina aktieägare.

I toppen på listorna finns flera företag och vd:ar som lyckats hålla sig kvar i toppen år efter år, trots att aktiekurserna fluktuerar. Flera års vinnare i olika kategorier har visat att man kan gå hem hos analytikerna även om aktien gått sämre än marknaden, så länge kommunikationen är rak och tydlig.

Den delkategori som fick sämst betyg, 6,84, är också ny för året, kapital-marknadsdagarna. Bland kommentarerna märks att de är tråkiga, hålls för sällan eller inte håller måttet.
Sedan tre år tillbaka gör Regi också liknande mätningar i de nordiska grannländerna. Lagom till lanseringen av en gemensam nordisk börslista kan man konstatera att skillnaderna mellan de olika länderna stadigt krymper och att alla blir bättre.

Norrmännen står för den snabbaste uppryckningen och passerar Sverige i 2005 års rankning medan finländarna är bäst i Norden på IR. Än är dock mätningen för Finland 2005 inte klar.

– Men vi ser egentligen inget som tyder på att resultatet i Finland skulle försämras från 2004, säger Mikael Kärrlander, projektledare på Regi.

För de svenska bolagen har införandet av IFRS (International Financial Reporting Standard) från 1 januari gett visst huvudbry under året. Men överlag verkar införandet av de nya redovisningsreglerna ändå ha gått rätt bra.

– De flesta börsbolagen har fixat den här övergången till IFRS rätt bra. Jag är lite förvånad över hur smärtfritt det ändå gått, säger Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet.

Han är också medlem av Redovisningsrådets övervakningsgrupp och lärare i redovisning vid Handelshögskolan i Stockholm.
Den bilden bekräftas också av Regis undersökning. Där fick sättet som företagen hanterat IFRS snittbetyget 8,14 vilket ligger klart över snittet för det totala betyget.

INTE LÄTTARE ATT FÖLJA BOLAGEN
Bland analytikerna verkar införandet inte ha förbättrat möjligheterna att kunna följa bolagen. På Regis fråga om IFRS underlättat arbetet som analytiker svarar bara 22 procent ja på något sätt. Hela 47 procent sade nej medan 31 procent tycker att det gjort varken till eller från.

Några större missförstånd verkar de nya reglerna inte ha lett till. Men både analytiker och företag klagar på merarbete. Flera analytiker saknar jämförande siffror tillbaka i tiden samt kvartalsuppgifter. Här är det framför allt de mindre bolagen som brister.

– När man ibland måste kämpa för att få den här informationen så skapar det förstås lite irritation, även om jag kan förstå att mindre bolag har begränsat med resurser, säger en analytiker på en större bank.

En annan förändring som håller företagen sysselsatta just nu är den nya bolagskoden. Det är första gången som rapportering om hur koden tillämpas ska finnas med i årsredovisningen. Det skapar givetvis en rad frågetecken kring utformningen.

– För oss blir det väl så där fyra sidor extra i årsredovisningen. Så visst blir det en del extra jobb men samtidigt kan det leda till en extra press på en del rutiner i företaget som är bra. Ett exempel är internrevisionen, säger Lennart Evrell, koncernchef och även ansvarig för IR-frågorna på Munters som knep platsen som bästa företag på O-listan.

Antalet bolag som är noterade på Stockholmsbörsen har krympt på senare år. Bolag har köpts ut från börsen medan det i princip varit tvärstopp för nya introduktioner. I stället har många affärer gjorts mellan de stora riskkapitalbolagen. Den senaste tidens nyintroduktioner tyder dock på att en vändning kan vara på gång. Det bäddar även för ett uppsving för konsulter med inriktning på IR-branschen.

– Vi har märkt en klar ökning i efterfrågan på IR-tjänster det här året. Det är rätt bra drag på marknaden nu och det verkar bara bli bättre, säger Lena Torlegård, IR-konsult på Invivo som specialiserat sig på bioteknikbranschen och som höll i IR-frågorna när Orexo nyligen gick till börsen.

________________________________________

BÄSTA BOLAG PÅ O-LISTAN
Munters undvek läckor

Munters med vd Lennart Evrell behåller förra årets placering som bästa bolag totalt på O-listan. En smärtfri övergång till ny organisation kan ha avgjort.

När företag lägger om sin organisation eller ändrar sitt sätt att redovisa är det vanligt med gnissel i kontakterna med investerare och analytiker. Med många bolag på bevakningslistan vill de ofta ha så små förändringar som möjligt.

Under året gjorde verkstadsföretaget Munters en rätt så radikal förändring i sin organisation. Man gick från en regional organisation till en global som delades upp på olika divisioner. Det ändrar förstås hur resultat och försäljning redovisas. Den 9 juni berättade Munters om sina planer för marknaden om att ersätta de tre regionerna med tre affärsinriktade divisioner som primära enheter. Ändringen skulle träda i kraft den 1 juli.

– Vi lyckades också hålla det internt och kunde undvika läckor som annars kan skapa en del irritation på marknaden, säger Lennart Evrell som tillsammans med finanschefen tar hand om IR-arbetet på Munters. Någon särskild IR-chef finns inte.

I god tid före rapporten för tredje kvartalet, den 8 september, skickade Munters ut historiska siffror baserade på den nya organisationen till analytiker, investerare och press.

– Att vi var så väl förberedda och kunde serva med siffror rätt långt tillbaka i god tid tror jag uppskattades på marknaden, säger Evrell.

Jämförelsesiffror de senaste tio åren och för varje kvartal de senaste tre åren gick ut till analytikerna som i lugn och ro kunde förbereda sig för niomånadersrapporten.

– Att döma av reaktionerna från marknaden så blev osäkerheten under den här övergången väldigt liten, säger Evrell.

________________________________________

BÄSTA IR-CHEF PÅ O-LISTAN
Stenbecks junior lyfter Kinnevik

Investmentbolaget Kinnevik har gjort ett jättelyft på listan över bolag på O-listan, från 86:e till 20:e plats. Stor del i rekordlyftet har Kinneviks IR-ansvarige Henrik Persson som knep titeln som bäste IR-chef på O-listan 2005.

Henrik Persson har varit IR-chef på Kinnevik sedan 2003. Han har den i sammanhanget förvånansvärt sällsynta bakgrunden som analytiker och kom till Kinnevik från investmentbanken HSBC. Det är en erfarenhet som kommer väl till pass.

– Som gammal analytiker är det är lättare att sätta sig in deras situation. Analytiker arbetar stundtals under hård stress och ibland måste de dra slutsatser på kort tid, säger han.

Liksom andra IR-ansvariga jobbar han tätt inpå både vd och finanschef. Dessutom är kontakterna med styrelsen täta och både ordförande Pehr Gyllenhammar och huvudägaren Cristina Stenbeck tar en aktiv del i IR-arbetet. Men kommunikationen är långt ifrån enkelriktad.

– Det är viktigt att IR-rollen inte bara handlar om att förmedla ledningens syn och strategi till investerare utan också att fungera som investerarnas ambassadör hos ledningen, säger han.

Helt har han dock inte släppt rollen som analytiker. Förutom IR-arbetet är han också ansvarig för Kinneviks portföljanalys, alltså blir han själv på sätt och vis kund hos de andra sfärbolagens IR-ansvariga.

Till ett av bolagen, Metro, är det kanske läge att dela ut lite goda råd. Metro fick, föga hedrande, årets lägsta betyg, blott 5,13 i kategorin “Företagsledningens öppenhet”.

________________________________________

BÄSTA VD PÅ A-LISTAN
SKF:s skotte favorit på börsen

SKF är ett av de bolag som lyckats hålla sig i toppskiktet under flera år. Vd Tom Johnstone tar platsen som bäste vd på A-listan 2005. Tillgänglighet och tydlighet är två av hans ledstjärnor i IR-arbetet.

Med 9,48 i snittbetyg tog sig SKF:s koncernchef Tom Johnston precis förbi förra årets vinnare, Autolivs Lars Westerberg, som mest uppskattade vd på A-listan. Johnston tror inte att någon enskild händelse ligger bakom klättringen. Enligt honom handlar det om träget och konsekvent arbete.

– Att vara tydlig och konsekvent i budskapet och ta sig tid att noga förklara vad man försöker uppnå. Sedan handlar det förstås om att leverera och hålla vad man har lovat. Det är väl lite av kärnan i IR-arbetet, säger han.

Han betonar också vikten av ett bra team som sköter IR-arbetet. Det är extra viktigt i ett bolag av SKF:s storlek. IR-chefen Marita Björk på SKF tillhör en minoritet av IR-ansvariga som är kvinnor på de noterade bolagen. Tre fjärdedelar är män.
Som chef för SKF är Johnstones tid förstås knapp. Mycket av kommunikationen med investerare och analytiker sker via rapporter, analytikerträffar i samband med kvartalsrapporter och stora affärer samt på kapitalmarknadsdagar. De enskilda mötena och kontakterna är ändå viktiga och det blir ett par stycken i månaden. Varje kvartal uppskattar han att tre till fyra dagar går till IR-arbetet.

BÄST PÅ A-LISTAN
Autoliv lyser allra starkast
Det var inte långt ifrån att Autoliv kammade hem full pott på A-listan. Bästa bolag och bästa IR-chef kombineras med en andraplats för vd Lars Westerberg i vd-rankningen.

Autolivs IR-chef Mats Ödman tar klivet upp från tredjeplatsen förra året till att stå högst på prispallen i år. Men Autoliv har alltid legat högt i rankningen och i år räckte betyget 8,97 till förstaplatsen. Det är också högsta betyget någonsin.

En orsak är säkert att Autoliv följer de amerikanska redovisningsreglerna GAAP.

Bilsäkerhetsföretaget följer även i övrigt amerikansk praxis då bolagets primärnotering är New York-börsen. Införandet av IFRS liksom den svenska bolagskoden har inte inneburit några större förändringar.

– Vi uppfyller redan det mesta av bolagskoden genom att vi följer amerikanska regler, säger Ödman.

Trots sin storlek och det stora intresset för bolaget arrangerar Auoliv kapitalmarknadsdagar bara vartannat år. Telefonkonferenser hålls dock efter varje kvartalsrapport.

– Vi har ofta inte så mycket nyheter att komma med och då tycker vi att det är bättre med färre men riktigt rejäla kapitalmarknadsträffar, säger Ödman som assisteras av två medhjälpare i IR-arbetet.

Tidigare har det varit snålt med intresset från amerikanska analytiker men i dag följer minst fyra bolaget kontinuerligt vilket Ödman är nöjd med. Totalt är det runt 27 analytiker som håller koll på bolaget.

En uppskattad service från Autoliv till analytikerna är uppgifter från en välmatad databas där man kan se hur mycket Autoliv levererar till olika bilmodeller och hur mycket konkurrenterna levererar.

________________________________________

BÄSTA VD PÅ O-LISTAN
Rättfram entreprenör vinner hjärtan

New Wave och Torsten Jansson är båda nykomlingar på IR-listan för i år. Men Jansson erövrar direkt platsen som bästa vd på O-listan.

Första året på listan lägger Torsten Jansson beslag på plats ett i rankningen över bästa vd:ar på O-listan. Poängen för både förtroende och framträdande är ungefär lika och uppenbarligen har Jansson gått hem hos analytiker och investerare. En öppenhjärtig och rättfram stil med konsekvent fokus på verksamheten uppskattas helt enkelt.

– Men jag är inte medietränad eller något sådant, säger Torsten Jansson.

Att såväl aktien som bolaget gått bra brukar hjälpa till, liksom att inga allvarligare prognosmissar inträffat. Att New Wave tidigare legat utanför listan beror på att inte tillräckligt många analytiker bevakat bolaget.

Både Jansson och New Wave har också fått omfattande publicitet i och med att bolaget växt och köpt Orrefors. Janssons inhopp i JC har också genererat många artiklar på temat att Jansson vänder JC. Sådant stärker naturligtvis en vd:s aktier bland analytiker och investerare. Tidigare har han dock fått kämpa för att få både uppmärksamhet och bevakning från analytiker.

– I början var det ett bekymmer liksom att man fick spendera mycket tid på att förklara vad vi faktiskt gjorde och de säsongsvariationer vi har i resultatet. I dag har det blivit mycket bättre även om jag förstås gärna skulle se att fler bevakade oss, säger han.

Någon typisk börs-vd är knappast Jansson. Få lägger sig i detaljer som han. Att han i praktiken kontrollerar närmare 80 procent av rösterna i sitt företag tillhör knappast heller vanligheterna. Att träffa investerare både som största ägare och vd har dock inte varit något problem. Tvärtom uppskattar många att intressena går i samma riktning.

– Den enda frågan som brukar komma upp i de sammanhangen är möjligen risken att man hänger sig kvar som vd fast man inte borde. Å andra sidan finns ju inga problem med bonusar och optioner till vd och sådant, säger Torsten Jansson.

Med huvudkontoret i Kungälv nordöst om Göteborg sitter Jansson en bra bit från Stureplan, men han brukar tillbringa två tre dagar per månad i Stockholm. Då passar han på att träffa analytiker och ägare.

– Men jag tillbringar faktiskt ännu mindre tid på kontoret i Kungälv än jag gör i Stockholm. Jag är ute och reser största delen av min tid. Men jag försöker träffa eller höra av mig till de analytiker som vill så fort jag kan. Att vara tillgänglig är viktigt, säger han.

Med sitt ägande i New Wave är Jansson i dag god för över en miljard kronor men någon järnkoll på aktiekursen har han inte.

– Det är farligt för en vd att fokusera för mycket på aktiekursen, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.