Börsens dolda skuldberg

Om börshistorien rimmar finns det gott om dolda cykliska skuldberg därute. Där kan minsta felbedömning bli en kostsam aktieläxa.

I föregående nummer, 44/2018, listades aktier med starka balansräkningar att hålla i handen i en konjunkturdipp. Urvalskriterium var nettokassa eller låg nettoskuld ställt mot 2018 års löpande intjäning, ebitda, enligt Factsets analytikerkollektiv. Nu vänder vi blicken mot börsens riskbyggen, vars skuldsättning står på mer skakig grund.

Först listas bolagen som analytiker bedömer har höga nettoskuld/ebitda-kvoter bortåt 2020p. Redan där är det läge att se upp i exempelvis skuldköpande inkassojätten Intrum eller flygbolaget SAS.

Mer intressant är dock de cykliska riskerna i många bolag, vilka ödmjukt är svåra för säljsideanalytiker att prisa in förrän de är ett faktum. Här antar Affärsvärlden i stället att Factsets 2018-estimat blev bolagens vinsttopp, och justerar sedan konsensus för 2019 och 2020 med ebitda-historiken.

I detta stresstest är första scenariot långivare med visst tålamod att ”rulla vidare” lån. Det översätts i att bolagens ebitda-marginal normaliseras till 2008–2017 års medelvärde. Även i detta förlåtande scenario kan exempelvis Opus Group, Bergman & Beving och Bergs Timber bli nagelbitare.

I värstascenariot brister långivarnas tålamod (eller nerver) redan inom något kvartal när ebitda mellan 2018 och 2020 försvagas i linje med 10-årshistorikens största 2-åriga tapp (finanskrisåren 2008–2009 för många bolag). Då skulle det bli jobbiga finansieringsdiskussioner i exempelvis SSAB, Haldex och Bulten.

Ett hypotetiskt stresstest kan invändas, men se upp därute.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.